Vágólapra másolva!
Néhány ütő és labda kell csupán a világhírnévhez, s ha az embernek szerencséje és tehetsége van, akkor harmincöt éves korára akár dollármilliárdos is lehet. Ez a recept - nem tévedés! - kipróbált folyamatokon alapszik. Tiger Woods, egy nyugalmazott főhadnagy és egy thaiföldi asszony fia huszonkilenc évesen a világ legismertebb s mellékesen leggazdagabb sportolóinak egyike. Minden évben szerepel a Forbes magazin elit kereseti listáján, s excentrikus, kissé introvertált stílusa ellenére ő a fiatalok bálványa. Egy dúsgazdag őstehetség, akit már most a golf valaha élt legjobbjaként emlegetnek. S aki - ha hinni lehet a híreknek - kedden feleségül vette csodaszép menyasszonyát, Elin Nordegrent.

Persze Tiger Woods büszke is lehet előéletére, hiszen korosztályában nyolcéves kora óta a világ legjobbjának számít. Woods 1975. december 30-án született Cypressben, Kaliforniában, 35 mérföldre Los Angelestől. Eredetileg az Eldrick nevet kapta, ám édesapja, Earl, aki főhadnagyként szolgált, ráaggatta a Tiger nevet, egyik vietnami katonabarátja emlékére. Édesanyja, Kultida, Thaiföldről származott.

Az önéletrajzírók úgy "emlékeznek" vissza Tigerre, mint aki már hat hónaposan elkötelezte magát a golfsportnak, állandó vendége volt a pályának, ahol édesapja a szenvedélyének hódolt. "Szerelmem már akkor megkezdődött, amikor még sem járni, sem beszélni nem tudtam" - vallotta be szerényen. Earl nem hazudtolta meg foglalkozását, fiát katonás rendben és erényben nevelte s indította el a versenyzői pályán. Tiger kétévesen a legfiatalabb sztárok egyikeként jelent meg a híradásokban, s a komédiás Bob Hope-pal együtt szerepelt a Mike Douglas-show-ban.

Ötévesen neves golfmagazinok írtak róla, nyolcévesen megnyerte élete első nagy versenyét, a korosztályos junior világbajnokságot, amelyet aztán 9, 12, 13, 14 és 15 éves korában megismételt. 1991-ben minden idők legfiatalabb amerikai junior bajnoka lett, ezzel kiérdemelte a legrangosabb Év játékosa címet is.

1992-ben megvédte címét, ami azért is mérföldkő volt az amerikai golfszakma történetében, mert még dupláznia sem sikerült senkinek, nemhogy egymást követő években nyerni. Még ugyanebben az esztendőben, 1992-ben, tizenhat évesen bemutatkozott a felnőttek között, s elindult élete első PGA Tour-versenyén, a Nissan Los Angeles Openen.

1994-ben már egész Amerika a lábai előtt hevert: legfiatalabbként bajnok lett a felnőttek között is, nem véletlen, hogy a Stanford University azonnal ösztöndíjat ajánlott neki, ott két év alatt tíz egyetemi bajnokságot nyert. 1995-ben vett először részt a legfontosabb bajnokságokon, úgymint a Masters és a British Open, ám a U. S. Opentől vissza kellett lépnie egy csuklósérülés miatt.

1996-ben hét versenyen kellett magát kvalifikálnia ahhoz, hogy bekerüljön a 125 legjobb profi közé és játékjogot nyerjen a PGA-ben (a Professzionális Golfozók Szövetségében). Tiger két versenyt is megnyert (Las Vegas International, Disney/Oldsmobile Classic), s bejutva a PGA-sorozatba végül a 25. helyen végzett. Tehetségére jellemző, hogy alig pár hónap alatt két komoly cég is mellé állt: a Nike negyven-, a Titleist húszmillió dollárral támogatta, emellett a két tornagyőzelem is hozott nyolcszázezret a konyhára. Teljesítményéért 1996-ban a Sports Illustrated az év sportolójának választotta.