Vágólapra másolva!
Egyre kevesebb a remény arra, hogy idejében, azaz október 13-án elinduljon az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 2004/05-ös szezonja, mert a játékosok és a klubtulajdonosok képtelenek megegyezni az új kollektív szerződésről. A jelenlegi megállapodás szeptember 14-én jár le, s a tárgyalássorozaton nem közeledtek a felek álláspontjai.

A klubok irányítói szeretnék elérni a fizetési plafon bevezetését, vagyis azt, hogy egy csapatban az összkereset mértéke ne léphessen át egy bizonyos határt. A játékosok kategorikusan visszautasítják ezt a javaslatot, és csak ötszázalékos fizetéscsökkentést, illetve a luxusadó bevezetését fogadnák el.

A csapatok tulajdonosai azért próbálnák meg megállítani a drasztikus pénzkiáramlást, mert a 30 együttes az előző évadban összesen 224 millió dollár veszteséget produkált, főleg a magas fizetések miatt. Tíz év alatt a hokisok átlagkeresete 600 ezerről a háromszorosára nőtt, és a liga által elért nyereség 75 százalékát az ő javadalmazásuk viszi el.

Az NHL-ben utoljára 1994-ben volt hasonló okokból kényszerszünet, akkor 103 napot csúszott a bajnoki rajt, és az alapszakaszra kiírt 84-84 mérkőzésből csak 48-at játszottak le.