Vágólapra másolva!

A játékosok már rég tisztában voltak a költözéssel, mégsem viselik könnyen a távozást Charlotte-ból. "Fájdalmas, különösen, hogy én a drafton kerültem ide" - mondta Baron Davis, aki eddigi teljes pályafutását a Hornetsben játszotta. "Sajnálom, de elfogadom, hogy ez is része az NBA-nek, a profi sportnak." Jellemző, hogy az utolsó, New Jersey-i kirándulás előtt nem kezdett összepakolni a csapat, hiszen ha nyertek volna szerdán a Nets ellen, a párharc következő meccsét ismét Charlotte-ban játszották volna.

"Az emberek hiányoznak majd, akikkel jóban voltam" - így a hátvéd David Wesley, aki öt év szolgálattal a legrégebbi játékos Charlotte-ban. "Azért remélem, nem szakadnak el teljesen a kötelékek." Wesleynek egyébként a rokonsága is Charlotte-ban él, ő maga álomvillát épített a városban, így valószínűleg nem költözik el végleg innen. A többiek azonban mennek. Paul Silas edző például azt mondta, képtelen lenne egy olyan városban élni, ahol nincsen NBA-csapat.

Két éven belül már a második NBA-franchise költözik, tavaly nyáron a Grizzlies ment át Vancouverből Memphisbe. Ezt megelőzően 16 éven át nem volt hurcolkodás az NBA-ben. New Orleans viszont már a Jazz távozása, 1979 óta szeretne kosárcsapatot, de lemaradt a Timberwolvesról 1994-ben, majd a Grizzliesről is tavaly. A Hornets 1988-as csatlakozása után (akkor volt az utolsó nagy bővítés az NBA-ben, ezt már csak a két kanadai franchise megalapítása követte) évekig vezette a nézőszám-statisztikákat, de tavalyra olyannyira megromlott a légkör a csapat körül – a tulajdonosok és a helyi politika viszonyának köszönhetően -, hogy a liga legalacsonyabb látogatottságát produkálta a charlotte-i Coliseum. A tulajdonosok bevallása szerint a 2000/01-es évadban 15 millió dollárt vesztett a Hornets, idén pedig 20 milliós deficittel számolnak.

A csapat pedig mindent megtett, hogy maradhassanak, még úgy is teljesítettek 53,7%-ot az alapszakaszban, hogy a legjobbjaik állandóan sérültek voltak. A házi gólkirály, Jamal Mashburn például 42 meccset hagyott ki hasfalhúzódása miatt, Wesley és George Lynch pedig lábsérüléseik miatt hiányoztak. De megúszták, és amikor Mashburn visszatért, a rájátszásba kerülést is kiharcolták. Mégpedig elég biztosan, a szezon hajrájában hetet nyertek egyhuzamban, és végül a negyedik helyen végeztek Keleten.

És tették mindezt egyre fogyatkozó közönség előtt és folyamatos találgatások közepette, hiszen tavaly június óta tudták, az önkormányzat nem szavazta meg az új csarnok felépítését. A tulajdonosok végül New Orleansben találták meg a csapat új otthonát, a múlt héten - a playoff kellős közepén - a liga is megadta az engedélyt a költözésre.

Erre Mashburnt kiütötte egy vírus, vérszegénységgel és vitaminhiánnyal kezelték, az állapota olyan súlyos volt, hogy még civilben sem vehetett részt a meccseken. Persze így semmi esélye nem volt a Hornetsnek az év csapata, a Nets ellen. "Ki tudja, mi lett volna, ha Mash is velünk van?" - mondta Silas. "Talán akkor úgy fejezhettük volna be az itteni pályafutásunkat, hogy valami emlékezeteset hagyunk hátra." Így azonban csak az az egy győzelem maradt meg, amit a főcsoport-elődöntő harmadik meccsén láthattak a charlotte-iak.

A Hornets távozása nem érinti a WNBA-s Charlotte Sting csapatát, a férficsapat tulajdonosai eladják részvényeiket, és a női gárda Charlotte-ban marad a WNBA irányítása alatt.

[mécs]

Ajánlat:

Kidd bajnokesélyest varázsolt a Netsből

Fórum:

New NBA fan fórum