Vágólapra másolva!

A Red Wings nem is emlékeztet egy héttel ezelőtti önmagára, amikor a Joe Louis Arenában kétszer is kikapott a nyolcadik helyen kiemelt Vancouvertől. A csapat két idegenbeli sikerrel egyenlített, majd csütörtökön - újra otthon - már az összesített vezetést is magához ragadta.

Mind a négy gól az első harmadban esett, s a sortűz arra kényszerítette a vendégek szakvezetését, hogy Dan Cloutier kapus helyett a 29 éves lett hálóőrt, Peter Skudrát küldje be. Szergej Fjodorov parádézott, két gólt és egy gólpasszt jegyzett, Steve Yzerman, Brendan Shanahan és Brett Hull két-két assziszttal járult hozzá a sikerhez.

A "nagy hármas" egyébként ontja a pontokat a sorozatban: az eddigi öt meccsen Yzerman három gólt és öt asszisztot, Shanahan egy gólt és hét gólpasszt, Fjodorov három-három gólt és gólpasszt produkált. Dominik Hasek is magára talált, a Dominátor mind a 25 kapujára tartó korongot megfogta.

A Molson Centre-ben már csak 77 másodperc volt hátra a Montreal-Boston meccsből, a vendégek már megnyerték az összecsapást (5-2-re vezettek), amikor Kyle McLaren egy alattomos könyökössel szabályosan kiütötte Richard Zedniket, a hazaiak legjobbját, aki két gólt ütött a meccsen.

A 26 éves besztercebányai jobbszélső öt percig mozdulatlanul feküdt a jégen, hordágyon kellett leszállítani, és azonnal kórházba került, ahol agyrázkódást és súlyos arcsérüléseket állapítottak meg nála. Zednik eddig a négy meccsen nyolc pontot jegyzett négy-négy gól és gólpassz formájában. "Ha Robbie Ftoreknek, a Bruins edzőjének az a taktikája, hogy kikészíti a legjobb játékosainkat, akkor mi is ezt fogjuk tenni az ő sztárjaikkal" - jelentette ki fenyegetően Michel Therrien, a Canadiens mestere. A 21273 néző vadul tüntetett a vendégek ellen, és sörösdobozokkal dobálta meg a Bruins kispadját.

A Pepsi Centerben Felix Potvin kivédte a hazai csatárok szemét: mind a 26 lövést hárította, s ezzel megteremtette a lehetőséget ahhoz, hogy Craig Johnsonnak a hosszabbítás harmadik percében lőtt gólja egyszersmind a meccsnyerő legyen. Más kérdés, hogy a korong Johnson korcsolyájáról pattant a hálóba, azaz a házigazdák szerint érvényteleníteni kellett volna. A visszajátszás után azonban úgy döntöttek a bírók, hogy Johnson nem tett rúgó mozdulatot a lábával...

A 30 éves quebeci kapus egyébként megnyerte a külön párbajt a másik quebeci félistennel, Patrick Roy-val szemben.

St. Louisban megszakadt Brent Johnson kapus 3 óra 26 perc 45 másodpercen át tartó kapott gól nélküli sorozata, de a fiatal hálóőrt ez cseppet sem zavarta. A világ legjobb hátvédpárosával, az olimpiai bajnok Chris Pronger, Al Macinnis kettőssel rendelkező Blues 5-3-ra győzött, és elsőként biztosította helyét a legjobb nyolc között.

Eredmények:
Montreal Canadiens-Boston Bruins 2-5 (Az állás 2-2)
gól:
Zednik 2, illetve Guerin, Lapointe, Rolston, Samsonov, Stock

Detroit Red Wings-Vancouver Canucks 4-0 (Az állás 3-2)
gól:
Dandenault, Devereaux, Fedorov 2

St. Louis Blues-Chicago Blackhawks 5-3 (A végeredmény 4-1)
gól:
Mayers, Mellanby, Pronger, Tkachuk, Young, ill. Calder, Sullivan, Thomas

Colorado Avalanche-Los Angeles Kings 0-1 (Az állás 3-2)
gól:
Johnson

Ch. Gáll András

Korábban:

A Szenátorok és a Cápák már majdnem nyeregben

Fórum:

NHL, de főleg Capitals