Vágólapra másolva!

"Fantasztikus, amit csinált, gyakorlatilag egy teljes évnyi kihagyás után. Újra a jó öreg Petert láttuk a jégen" - mondta szeretettel centeréről Bob Hartley, a bajnok mestere.

Az Avalanche Alex Tanguay és Steve Reinprecht góljával 2-0-ra megugrott, de három és fél perc alatt kiegyenlített az ellenfél úgy, hogy mindkétszer Patrick Roy lábvédői között passzírozták a hálóba a korongot - kötény... Forsberg 1 perc 23 másodperc elteltével lépett először jégre, az ellen a csapat ellen, amely tavaly a playoffban szó szerint kiütötte őt, a léprepedéses sérülést okozva. Forsberg a második sorban kapott helyet Steve Reinprecht és Chris Drury között, ráadásul az emberelőnyös alakulatban is helyet kapott Joe Sakicék mellett. Nem is ábrándította ki rajongóit: két gólpasszal jelezte jelenlétét. A győztes gól annak a Greg De Vriesnek a nevéhez fűződik, aki 67. playoff-meccsén első találatát érte el.

Bostonban is két nagy visszatérő, Saku Koivu és Donald Audette lopta el a reflektorfényt a többiek elől, s vállalt oroszlánrészt az esélytelennek tartott Montreal Canadiens meglepő idegenbeli győzelmében. Koivu, a finn kapitány az egész szezont kihagyta nyirokmirigy-rákja miatt, csupán az alapszakasz utolsó három meccsén lépett jégre, Audette pedig bal alkarját trancsírozta szét, s emiatt az évad első 49 meccsének kihagyására kényszerült. Az utolsó 33 találkozón ugyan jégre lépett, de csak öt gólra futotta az erejéből. Most hatvan perc alatt mesterhármasra...

A Canadiens, amely 23 Stanley-kupával a sportág legeredményesebb csapata, az elmúlt három szezonban nem tudott bekerülni a playoffba, most viszont csúcsformában lendül neki a rájátszásnak. Yanic Perreault, a vendégek másik filigrán csatára - Koivu 80, Perreault 78 kiló egy olyan ligában, ahol az átlagsúly egy mázsa - három asszisztot adott társainak.

A torontói Air Canada Centre-ben a hazaiak "erős embere", Tie Domi szerezte a győztes - második - gólt, és nem kis meglepetésre végig az első sorban hokizott Mats Sundin és Mikael Renberg mellett. Dominak ez volt karrierje negyedik playoff-gólja.

A United Centerben az az Alekszandr Karpovcev ütötte az egyik hazai gólt, aki hátvéd, s aki ebben az alapszakaszban mindössze egyszer tudott a hálóba találni, még október 11-én. Sebaj, ha a nagyágyúknak - Amonte, Daze - nem megy, jönnek a névtelen sztárok.

Eredmények (Playoff, első kör, első mérkőzések, négy győzelemig tartanak a párharcok):
Keleti főcsoport:
Boston Bruins - Montreal Canadiens 2-5
gól:
J. Thornton, Guerin, ill. Audette 3, Gilmour, Odjick

Toronto Maple Leafs - New York Islanders 3-1
gól:
Tucker, Domi, Sundin, ill. Jönsson

Nyugati főcsoport:
Colorado Avalanche - Los Angeles Kings 4-3
gól:
Tanguay, Reinprecht, Sakic, De Vries, ill. Smolinski, Pálffy 2

Chicago Blackhawks - St. Louis Blues 2-1
gól:
Calder, Karpovcev, ill. Demitra

Ch. Gáll András

Korábban:

Bajban a Red Wings

Fórum:

NHL, de főleg Capitals