Vágólapra másolva!
Nem lehet könnyű elrejtőznie egy 223 centis, 146 kilós koreai tinédzsernek, még akkor sem, ha ezt a világ talán legsokszínűbb városa, Los Angeles forgatagában kísérli meg az illető. Ha Szeung Jinről van szó, aki még csak 18 éves, de már az SFX Sports Group ügynökség kliensének vallhatja magát olyan világhírű baseball-, kosárlabda-, golf-, amerikaifutball- és teniszcsillagok társaságában, mint Kobe Bryant, Tracy McGrady, Roger Clemens, Pedro Martinez, Jerry Rice, Andre Agassi és Greg Norman.

Ha - akinek Haquille O'Neal a beceneve - az egykori Chicago Bulls-center, Will Perdue vigyázó tekintetétől kísérve készül a júniusi NBA draftra, ahol - ugyancsak Perdue jóslata szerint - holtbiztosan az első körben kel majd el.

Ha már hazájában legenda lett, zsenge tinédzser korára: gimnáziuma, a Samil Commerce High csapatával megszakítás nélkül 22 győzelmet aratott az országos középiskolai bajnokságban, s ilyesmi addig még egyetlen gárdának sem sikerült - írja a Sports Illustrated.

Ha testalkata erőteljesebb még a másik ázsiai óriásénál, a 23 éves kínai Jao Mingénél is, akinél ugyan öt centivel alacsonyabb, de hét kilóval nehezebb. A két óriás egyébként szembe került tavaly szeptemberben az Ázsia Bajnokságon, az akkor még csak 17 éves Ha gyorsan négy pontot szerzett, ám hamar összegyűjtött négy személyit, és a meccs hátra lévő részében már nem került pályára.

Ha most Los Angelesben él, a UCLA egyetem campusán, Beverly Hillsben, édesapjával, a 203 centis Ha Dong-kivel, aki korábban a koreai válogatott centere volt. Nemrégiben Eddie Griffin, a New Jersey Nets 208 centis, 110 kilós bedobója szembe került Ha-val egy meccsen, és elámult a srác méreteitől:

"A gyerek hatalmas! Nehezebb megmozdítani, mint egy házat" - mondta a koreai kosarasról, aki azonban sajnos még valamiben hasonlít egy házra: körülbelül ugyanolyan mozgékony.

Egy NBA-játékosmegfigyelő véleménye szerint Ha csuklója feltűnően finom, remekül dob, viszont a kondíciója hagy maga után kívánnivalót, a gyorsaságáról nem is beszélve.
Addig is Ha Los Angeles koreai negyedében (Koreatown) lebzsel, sorozatban adja az autogramokat honfitársainak, szabadidejében pedig két teknősével, Neóval és Tobival játszik. Szorgalmasan jár angolórákra, de most még csak tolmács útján érintkezik a külvilággal. Ezt is tolmácsán keresztül mondta: "Én akarok lenni az első koreai játékos az NBA-ben!"

Erre minden esélye meg is van. Az ősrégi NBA-mondás szerint ugyanis minden tanítható, egyvalamit kivéve, és ez a magasság.

Ch. Gáll András