Vágólapra másolva!
Az elmúlt két évben NBA-nagydöntőt játszó Nets tulajdonosai úgy határoztak, túladnak a csapatukon, mert a New Jersey-i közönség érdeklődésének hiánya tönkreteszi a franchise-t, amely Brooklynban lelhet új otthonra.

"Nem szeretek New Jerseyben játszani" - írta Larry Bird az önéletrajzi könyvében. "Olyan, mintha a közönség ott sem lenne." A Nets kétszer egymás után szerepelt az NBA nagydöntőjében, de az elmúlt szezonban mindössze 15 185 volt az átlag nézőszám, egy évvel korábban pedig csupán 13 761. Rosszabb, mint valaha: a 26 éves NBA-múltra visszatekintő New Jersey-i franchise a végnapjait éli, mert hiába Jason Kidd, hiába Shaquille O'Neal és Tim Duncan, a külvárosi csapat senkit sem érdekel.

A Kidd érkezte utáni évben az átlagos nézőszáma alapján a Nets a 26. volt a ligában, amelynek 29 csapat a tagja. Kidd bevitte őket a döntőbe, megmutatta nekik Shaqet, a következő évben fel is jöttek a 23. helyre. A Keleti főcsoport utolsó előttije, a 2002/03-ban 24-58-as győzelmi mérleget elért Toronto Raptors majdnem négyezerrel több jegyet adott el meccsenként, mint a keleti második Nets. A konferencia-győztes Detroit Pistons csarnoka egyébként a leglátogatottabb a ligában: 20 470 néző járt oda átlagban az elmúlt szezon 41 meccse során.

A Nets eladó, és a (Nets-közeli forrásra hivatkozó) USA Today szerint 250 millió dollár az ára. Mai áron 58,8 milliárd forint. Nem is drága, Roman Abramovics a Chelsea FC-t 229 millió dollárért vette, a Manchester United ára állítólag 1,1 milliárd dollár. Ugyanakkor 2001-ben a Fradirészvények 80%-a 2,4 milliárd forintba kerültek a Fotex Rt-nek. Egészen biztos, hogy Kenyon Martin jobb reklámhordozó, mint Gera Zoltán. Csak közönség kell hozzá is, és az New Jerseyben nincsen.

Brooklynban viszont állítólag van. Egy Bruce Ratner nevű ember megvenné a franchise-t, építene nekik egy belvárosi, húszezer férőhelyes arénát, a környéken rengeteg lakó- és üzleti célú ingatlannal. A brooklyniak 1957, a Dodgers baseballcsapat Los Angelesbe költözése óta várnak egy nagy labdaegyesületre, a Nets pedig unja a külvárost, úgyhogy a két és fél millió lakosú városrész New Yorkban ideális lenne a számukra.

Vannak ugyan más vételi ajánlatok is, sokan szeretnék New Jersey államban tartani a csapatot, de ez valószínűleg mindig rossz üzlet marad, és maga David Stern, az NBA NJ-i illetőségű főkomisszárja is azt nyilatkozta, sóvárogva várja, hogy a Nets végre New Jersey első számú csapata legyen, ne a New York-i második. Huszonhat év után ez már valószínűleg nem fog megváltozni, és akkor inkább menjen a Nets a városba, és kezdjen virágozni.