Vágólapra másolva!

Messier beütötte pályafutása 659. és 660. gólját, amivel feljött az örökranglista hetedik helyére, elhúzva az addig vele holtversenyben álló detroiti Steve Yzermantől.

A csapatkapitány Messier mellett a cseh Petr Nedved is remekelt, ő is kettőt ütött, az olimpiai bajnok kanadai válogatott két sztárja, Eric Lindros illetve Tom Poti két-két gólpasszt adott, miként a Salt Lake City-i finálé másik résztvevője, az amerikai válogatott bekkje, Brian Leetch is.

A vendégektől hiányzott a térdműtétje után lábadozó Pavel Bure - képzeljük el, mire lesz képes Trottier gárdája, ha az "Orosz Rakéta" is felépül. Távollétében az első sort Nedved, Lindros és egy másik cseh, Radek Dvorak alkotta. Hihetetlenül erős a Rangers, a második és harmadik sor centere Bobby Holik és Messier, míg a hátvédeknél az első pár Leetch és Kasparaitis, a második Poti és Malahov. Kasparaitis és Malahov az orosz válogatott két erőssége, miként Bure is.

A hazaiaknak nem ment, annak ellenére, hogy a kezdő bedobás előtt negyedóráig felállva ünnepelt az RBC Center 18730 nézője, amikor bemutatták a kivetítőn az elmúlt évad hihetetlen playoff-menetelésének legszebb jeleneteit

Mike Richter, a Rangers veterán kapusa - az amerikai válogatott első számú hálóőre - 21 lövésből húszat hárított, megszerezvén 297. NHL-győzelmét.

A denveri Pepsi Centerben a bírók előszeretettel alkalmazták az új szabályt, miszerint kiállítás jár a másik fél akadályozásáért - az Avalanche például zsinórban hétszer játszott emberelőnyben. Marty Turco, a Dallas kapusa azonban szinte mindent hárított - 41 lövésből 40-et, és feledtette a csapattól eltávozott Ed Belfourt. A másik oldalon minden idők legjobb kapusa, Patrick Roy sem gyengélkedett, 24/25 volt a mérlege. Sami Kapanen első harmadban ütött gólját csak a hajrában tudta kiegyenlíteni Radim Vrbata, a hazaiak cseh csatára.

NHL-fanatichttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=42791

Megszakítás nélkül 348. alkalommal volt telt ház a Pepsi Centerben, ez pillanatnyilag csúcs az NHL-ben. A Bill Guerinnel és Scott Younggal nagyon megerősödött texasiak kimondottan jó benyomást keltettek a tavalyi bajnok otthonában.

A Los Angeles-i STAPLES Centerben 18 200 őrjöngő néző előtt előbb visszavonultatták Wayne Gretzky ezüstszínű 99-es mezét - a Nagyember 1988 és 1996 között nyolc szezont húzott le Dél-Kaliforniában, és 1993-ban fennállása során először, s máig utoljára a Stanley-kupa döntőjébe vezette a csapatot -, majd leleplezték másfélszeres életnagyságú szobrát. Ilyesmivel az élő sportolók közül egyedül Michael Jordan dicsekedhet, akinek a chicagói United Center előtt áll bronzmása.

Maga a mérkőzés pompásan sikerült, legalábbis Kings-szemszögből. Az idén a kupagyőzelemre is esélyesnek tartott LA 4-1-re lemosta a jégről a Phoenix Coyotes csapatát, amelynek éppen Gretzky az egyik társtulajdonosa.

Eredmények:
Carolina Hurricanes - New York Rangers 1-4 (0-0, 0-3, 1-1)
gól:
Brind'Amour, illetve Messier, Nedved 2-2

Colorado Avalanche - Dallas Stars 1-1 (0-1, 0-0, 1-0)
gól:
Vrbata, ill. Kapanen

Los Angeles Kings - Phoenix Coyotes 4-1 (0-0, 2-1, 2-0)
gól:
Pálffy, Belanger, Schneider, Laperriere, ill. Markov

Ch. Gáll András