Vágólapra másolva!

"Izgatottan várom, hogy újra játszhassam. Döntésemet egyetlen tényező befolyásolta: az, hogy ugyanúgy szeretek kosárlabdázni, mint korábban. Fizikailag nagyon erősnek érzem magam, a nyáron, a holtszezonban végzett kondicionáló munka és az orvosi kezelés megtették hatásukat" - áll a hivatalos közleményben.

Jordan bejelentése tulajdonképpen a papírforma, az egyetlen kétséget egészségi állapota jelentette. Az elmúlt évadban 22 mérkőzést volt kénytelen kihagyni jobb térdének krónikus tendinitisze miatt. Röviddel a februári All-Star meccs (pályafutása 13. All-Star meccse) után meg is operálták a beteg ízületet, s bár három héttel később játékra jelentkezett a sztár, az operált térd állandóan begyulladt, megtelt vízzel, s Jordannak idő előtt be kellett fejezni a szezont. A Wizards - bár sokáig továbbjutó helyen állt - végül nem került be a rájátszás 16-os mezőnyébe.

Jordant 1984 óta tartó profi karrierje során - melynek első 14 évét a Chicago Bullsnál töltötte - először hagyta cserben a teste. A nyár azonban elegendőnek bizonyult a feltöltődéshez, és az utóbbi egy hónapot már kőkemény kondicionáló edzésekkel töltötte a játékos, melynek hatására kifogástalan állapotban várja az edzőtábor kezdetét.

Jót tett az NBA-nek Jordan játéka/sport/csapat/amerika/20020516jottett.html

Annak ellenére, hogy Jordan 22,9 pontos átlagával a Wizards legeredményesebb játékosa volt tavaly, idén könnyen lehet, hogy csak csere lesz a holtszezonban a Detroit Pistonstól szerződtetett szupersztár, a hozzá hasonlóan a North Carolina Universityn végzett - azaz három év után profinak álló - Jerry Stackhouse mögött.

Június és szeptember között szinte teljesen átalakult a Wizards kerete. Előbb a drafton négy remek játékost szerzett Wes Unseld klubmenedzser, majd sorrendben Larry Hughes (Golden State), Bryon Russell (Utah Jazz) és Jerry Stackhouse (Detroit Pistons) került a csapathoz. Apró probléma, hogy mindhárman 195 centi és két méter közöttiek, gyakorlatilag valamennyien hátvéd/bedobók, azaz fregoliemberek, akárcsak Jordan (bár Hughes-zal már próbáltak irányítót is játszani, nem sok sikerrel.) S még valami: Stackhouse-ért be kellett áldozni a potenciális All-Star alacsonybedobót, Richard "Rip" Hamiltont, a gárda Jordanon kívül legjobb játékosát. Az edzőtábor kedden kezdődik a North Carolina egyetemen, Wilmingtonban.

Az ötszörös MVP Jordan először 1993 októberében, másodszor 1999 januárjában vonult vissza, s 2000. januárjában a Wizards szakmai alelnöke lett. Tavaly nyáron azonban úgy döntött, nem tud élni kosárlabda nélkül, és harmadszor is visszatért a parkettre.

Ch. Gáll András