Vágólapra másolva!
Egy magyar cheerleaderpáros is részt vesz az egyik legdinamikusabban fejlődő sportág floridai világbajnokságán. Szabó Hanna és Balogh Patrícia már második alkalommal képviseli hazánkat a cheerleaderek legrangosabb eseményén az orlandói Disney Worldben április 26. és 28. között. A lányok a helyszínen várhatóan ötezres közönség, valamint az ESPN televíziós csatorna több millió nézője előtt mutathatják meg tudásuk legjavát, amely a freestyle pom dance kategóriában akár döntőt is érhet.

A sportág hazai népszerűsítésének nagyon fontos lépése, hogy rendszeres képviselője legyen hazánknak a minden évben megrendezett világbajnokságon. A BEAC-ban működő, főleg ELTE-s hallgatókból álló szakosztály idén lesz 10 éves, és már óvodás kortól felmenő rendszerben foglalkozik a sportág oktatásával. 2017-ben már több mint 100 sportolója van a BEAC cheer szakosztályának, és hét edző foglalkozik a sportolókkal.

Szabó Hanna és Balogh Patrícia nem először indul a vébén Forrás: @SIMOSZABOLCS PHOTOGRAPHY/Simoszabolcs

Az ELTE Cheer Team párosa, Szabó Hanna és Balogh Patrícia 2016-ban sporttörténelmet írt, amikor elsőként utazott hazánk színeiben az Egyesült Államokba, hogy a világ legjobbjaival egy színpadon mérjék össze tánctudásukat, ahol végül a 15. helyet szerezték meg.

A lányok edzőjükkel, a Magyar Cheer Szövetség alelnökével, Kovácsik Ritával közel egy éve készülnek az idei versenyre:

hiszen az USA-ban színpadra állni olyan élmény, ami már önmagában megéri az egész éves felkészülést, és a tanulás melletti sok lemondást a sikeres szereplés érdekében."

Sok mindent feláldoznak a sikerért Forrás: @SIMOSZABOLCS PHOTOGRAPHY/Simoszabolcs

Balogh Patrícia, a Szent István Egyetem élelmiszermérnök szakos hallgatója szerint nem könnyű összeegyeztetni a mindennapi teendőket.

„Egyetemre járunk, hetente öt-hat alkalommal edzünk, és mellette edzőként is dolgozunk. Nehéz beosztani az időt, és ez leginkább a magánélet rovására megy, de

a cheerleading az életünk. "

Szabó Hanna, az ELTE Bölcsészettudományi Karának romanisztika–olasz szakos hallgatója szerint az ilyen versenyek jelentik a legjobb lehetőséget a sportág hazai népszerűsítésére.

„Gyermekként sokat ábrándoztunk a nemzeti színek viseléséről, de soha nem űztünk olyan sportágat, amivel ez elérhető lett volna, így letettünk róla. Az, hogy végül ez sikerült, hihetetlen büszkeséggel tölt el minket, és mindent megteszünk, hogy büszkék legyenek ránk Magyarországon."

Szabó Hanna és Balogh Patrícia a cheerleaderkedés és a tanulás mellett edzősködik is Forrás: @SIMOSZABOLCS PHOTOGRAPHY/Simoszabolcs

A tengerentúlra utazó lányokról egy imázsfilm is készült, amelyben Budapest nevezetességei előtt kel életre a kettős koreográfiájának egy-egy eleme. A videó kettős célja, hogy a tengerentúlon a cheervilág számára bemutassa a sportág hazai fejlődését, valamint itthon is felhívja a figyelmet, a nézők és sportolók számára egyaránt élvezetes sportág kimagasló eredményeire.

A Nemzetközi Cheer Szövetségnek (ICU) összesen 106 nemzeti szövetség a tagja, és világszerte közel 4,5 millió igazolt sportolóval rendelkezik. A sportág idén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése értelmében provizórikus olimpiai sport kategóriába került, ami fontos lépés ahhoz, hogy a cheerleading olimpiai sportág legyen.