Vágólapra másolva!
Besenyei szerint ez volt az eddigi legszorosabb verseny. Beszámoló a Red Bull Air Race berlini futamáról, ahol szombaton mintegy hatszázezer ember gyűlt össze a történelmi Tempelhof repülőterén, hogy szemtanúja lehessen a repülős párbajnak.

Idén második győzelmét hozta Chambliss, hiszen az évadnyitó abu-dhabi futamot is ő nyerte. A második - barcelonai futamon - Besenyei Péter vitte el a pálmát, aki szerint a mai volt a verseny történetének eddigi legizgalmasabb fordulója.

"Fantasztikus verseny volt a mai, szerencsénk volt az időjárással és azt hiszem ez volt az eddigi a legizgalmasabb Air Race futam, hiszen egy nagyon technikás pályán kellett végrehajtanunk a műrepülő feladatokat. Volt egy különösen izgalmas forduló, amit kivétel nélkül minden pilóta próbált a legnagyobb sebességgel bevenni. Óriási volt a terhelés is, közel 14 G. A mai időeredmények rekordot jelentenek a verseny történetében. Az is hihetetlen, hogy Kirby Chambliss csak egy hajszállal győzött le..."

A magyar műrepülő világbajnok azonban nem adja fel, hiszen új gépével nagy esélye van az idei világfutam győzelmére. Az első három hely még mindig nyitott, Besenyei legnagyobb ellenfelei továbbra is Kirby Chambliss és Mike Mangold maradtak.

Chambliss 513 kilométeres óránkénti sebességével (319 mf/h) új rekordot állított fel az Air Race történetében, míg a magyar Besenyei Péter új Egde 540-es gépe fedélzetén a terhelés korlátait döntögette: az új rekord 13,8G! A berlini Klaus Schrodt, a helyi tömeg lelkes biztatása mellett végül negyedik helyen futott be.

A verseny előtt berliniek ezrei áramlottak a lelátók felé, hogy személyesen is láthassák a pilótákat, és közelebbről is megszemlélhessék a repülőgépeket. A pilóták olyan népszerűségnek örvendtek, hogy a szervezők kénytelenek voltak a tervezettnél korábban lezárni a területet, olyan nagy volt a nézősereg. Utóbb kiderült, hogy jó kétszer annyian jöttek el, mint amire eredetileg számítottak: több mint félmillióan voltak kíváncsiak az eseményre.

A Red Bull Air Race az ügyességről és a sebességről szól. A világ 11 legjobb pilótája verseng egymással és a kérlelhetetlen stopperórával a levegőben kialakított szlalompályán, ahol a legkisebb hiba is súlyos büntetőpontokat eredményez, amelyet hozzáadnak az elért köridőhöz. Kemény verseny ez, ezért csak a világ legkiválóbb pilótái vehetnek részt, ugyanis csak a rájuk jellemző tapasztalattal és képzettséggel lehet legyűrni a fizikai megpróbáltatásokat: a szörnyű terhelést és a rettenetes sebességet.

Egyre kiélezettebb a verseny Chambliss és a barcelonai rangadó bajnoka, Besenyei között. Jelenleg Chambliss áll a Világfutam ranglista élén, őt követi szorosan Besenyei és az amerikai Mike Mangold - a három pilóta között mindössze egy-egy pont a különbség.

Chambliss nagyon örült a győzelemnek: "Sikerült kiküszöbölni a barcelonai bajokat. Nagyon boldog vagyok, de meg kell vallani, hogy igen szoros volt a meccs!" - nyilatkozta.

Berlin új helyszín az Air Race versenynaptárában. Ez az első olyan állomás, ahol nemzetközi repülőtéren folyik a verseny. A következő versenyt június 17-én, Szentpéterváron tartják.