Vágólapra másolva!
A svéd Tomas Olsson és a norvég Tormond Granheim március 29-én indult Milánóból, hogy az Everest északi oldalán érjenek fel a Föld legmagasabb pontjára. A két síelő beszámolóját olvashatják az első hétről.

Az Adventure Consultants Everest 2006 expedíció teljes csapata megérkezett Katmanduba. A csapatvezetőnk, Guy Cotter már pakolja a szerelést a serpákkal, akik az ismerkedési esten angolul mutatkoztak be: "Ang Dorji vagyok, és tízszer voltam az Everest csúcsán" vagy "Lapka Dorji vagyok, és kétszer jártam a csúcson..." és így tovább.

A világ minden tájáról érkeztek a csapatba, és még mindig küzdünk az időeltolódás okozta kimerültséggel. Francia, ír, brit, amerikai, új-zélandi és brazil résztvevőnk is van, elég nehéz a megértés a különböző angol dialektusok között. Remélhetőleg az elkövetkező néhány napban tudunk csiszolni ezen a problémán. Szombaton Luklába repülünk, ha az időjárás is úgy akarja, és a jövő hetünk pedig azzal fog telni, hogy felcipekedjünk az alaptáborba, ami otthonunkként szolgál majd az elkövetkezendő két hónapban.

Katmandu egyébként nagyon nyugodt, maoista mozgolódásnak semmi jele. A városban jó pár turistával találkoztunk, legtöbbjük hegymászó. Mindenki az elkövetkező mászószezonról beszél: Sok hó lesz? Sokat fognak kínozni minket a kínai határnál? Megússzuk maoista támadás nélkül? A hatóságok megtiltották ugyan, hogy a turistákra törjenek, négy lengyel mászó azonban egy maoista banda fogságába került. Ők is az Everest környékén kalandoztak.