Vágólapra másolva!
Rendhagyó sajtótájékoztatón mutatta be Farkasházy Tivadar humorista a "Zsokékrul - A lóverseny regénye" című könyvét pénteken a Kincsem Parkban.

Farkasházy Tivadar elmondta, hogy a kötet címét Széchenyi István (1791-1860) Lovakrul című könyve ihlette, a tartalmát pedig az, hogy Magyarország legjobb zsokéit és idomárjait itthon szinte nem is ismerik, holott egész Európában ünnepelt emberek. Ezért határozta el, hogy megírja történetüket, meg azokét is, akik mint ő, szenvedélyesen szeretik a lóversenyeket.

A kötetben 38 interjút fűzött egybe, és hat hónap alatt készült el vele. Budapesttől Párizson át Stockholmig fölkereste az elmúlt évtizedek nagy magyar zsokéit, idomárjait és futtatóit, meg a fogadókat, köztük van Sándor Csikar (Károly) focista, Jordán Tamás és Koltai Róbert színész, Kárpáti György olimpikon vízilabdázó, a fogathajtó Lázár testvérek és Török Ferenc kétszeres olimpiai bajnok öttusázó.

A könyvbemutató csoportkép készítésével kezdődött. A szerző és kötetének szereplői beálltak a fotósoknak, majd közülük többet az író mikrofonhoz kért, és izgalmas történetek hangzottak el lóról és lovasról egyaránt.

Kőbán Rita olimpiai bajnok kajakozó, lelkes amatőr hajtó szerint a lovas sport bizony kemény foglalkozás. Sajnálatos, hogy Magyarországon a lóversenyzés nem szerepel a jegyzett sportágak között, és a sportújságok sem foglakoznak vele. Naponta kijár a pályára, és megjegyezte, hogy türelem, szeretet és odafigyelés kell a lovakhoz. Hozzátette, hogy csodálatos dolog együttműködni egy élőlénnyel.

A Lázár testvérek, Vilmos és Zoltán fogathajtó világbajnokok azt emelték ki, hogy szerencsés helyzetben vannak, mert dupla az esélyük, ha külön-külön versenyeznek.

Lakatos Csaba zsoké azt mesélte el, hogy három lövéssel megsebesítették a lovarda udvarán, de kiszökött a kórházból az év utolsó futamára, hogy megnyerje a 100. versenyét.

A bemutató második részében Farkasházy Tivadar nyilvános rádiófelvételt készített 112 derbi győzteseivel, köztük Esch Róberttel a nagy versenyekről.

A Zsokékrul című kötetet a Glória Kiadó gondozta.