Vágólapra másolva!
Kedden a cselgáncsozók és a tollaslabdázók képviselőivel egyeztetett a 2008-as pekingi játékok kapcsán a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vezetése és az illetékes szakállamtitkárság.

Öt férfi és két-három női versenyzőt szeretnének a pekingi tatamikon látni a honi cselgáncsszövetség vezetői, a vállalás merész, ám a szakemberek úgy látják, teljesíthető a célkitűzés.

A MOB olimpiai egyeztető megbeszélésén ugyanakkor kiderült, a kvalifikáció igen drága, hiszen sok versenyen kell indulni, ráadásul itthon nincs számottevő konkurencia, súlycsoportonként egy, legfeljebb két klasszis akad, azaz külföldi edzőtáborokban kell felkészíteni a legjobbakat a nagyobb viadalok előtt. Jövőre például a válogatott első félévi programja 16 millió forintot emészt fel.

Nagysolymosi Sándor férfiszakág-vezető elmondta: jelenleg a férfiaknál négy dzsúdós, Ungvári Miklós, Braun Ákos, Hadfi Dániel és Bor Barna áll kvalifikációs helyen, azaz a világranglistán az első kilenc európai között van, de még más versenyzők is odaérhetnek.

A hölgyeknél sokkal nehezebb a kvalifikáció, hiszen csak az első öt európai jut ki, jelenleg Mészáros Anett és Perge Ilona tűnik esélyesnek, de Baczkó Bernadett és Szabó Brigitta helyzete sem reménytelen.

A kvalifikációs rendszer ugyanakkor nagyon kemény. Egyrészt, mert hiába kvalifikálta magát egy nemzet, attól még küldhet versenyzőket a következő viadalokra is, így dzsúdósaik később is megnehezíthetik a pekingi részvételre még nem jogosultak dolgát. Másrészt, miközben az európai kvalifikációs versenyekre a világ bármely részéről jöhetnek cselgáncsozók, addig például az ázsiai selejtezők szervezői nem fogadják el az európaiak nevezéseit.

A tollaslabdázóknál egy embernek rendeli alá minden anyagi erejét a hazai szövetség: az ifjú Tóth Henrik lehet az, aki Atlanta után végre ismét kvalifikációs helyet szerez Magyarországnak. Kiderült, okozott némi feszültséget, hogy a szakvezetők Tóth menedzselése mellett döntöttek, hiszen Horváth Kristóf egyelőre előrébb áll a világranglistán. Ám a húszesztendős fiatalember az egymás elleni eredmények alapján jobb a vetélytársánál, ráadásul továbbra is részese az európai szövetség támogatási programjának, azaz külföldi edzőtáborokban pallérozódhat.

Mátyus Tibor szövetségi kapitány szerint a májustól bevezetett új pontszámítás (minden menet pontot ér) is kifejezetten Tóth stílusának kedvez.