Vágólapra másolva!
Gondoltál már rá, hogy ülve síelj? A snowbike-kal most kipróbálhatod - elég, ha biciklizni tudsz.

A síszezon beköszöntével új trend jelent meg a hófödte hegyeken, bár az ötlet valójában nem teljesen új. A "síbicikli"- a sídeszka és a bicikli kereszteződésének - prototípusát a salzburgi Engelbert Brenter már 1949-ben feltalálta. A nagyszabású ötlet aztán, amelyet hajdan "ülősínek" neveztek, a leszármazottai életében is nagy szerephez jutott: a fia, Erich 1964-ben egy ülősí-bajnokságon 166 km/h-s sebességgel világrekordot állított, az unokája, Bernd Brenter pedig most egy átdolgozott, de lényegében ugyanazon az ötleten alapuló modellel rukkolt elő, hogy meghódítsa vele a piacot.

De mi is az a snowbike? Akár egy biciklinek, a snowbike-nak is van kormánya és ülése, azonban a kerekek helyett két szántalp van az aljára erősítve. A snowbikernek még két rövidlécet kell a talpára szerelnie - hogy a kanyarok bevételénél ne veszítse el az egyensúlyát -, és már kezdődhet is a móka.

Az interneten már megrendelhető és közel száz síközpontban kölcsönözhető snowbike - az SMX - izgalmas téli kihívás a biciklirajongóknak. A rugalmas váznak köszönhetően minden olyan trükköt és ugratást ki lehet próbálni rajta, amelyet mountainbike-kal vagy BMX-szel egy biciklista sem hagyna ki, a gyártók pedig arra is ügyeltek, hogy a snowbike mindenféle síliften könnyedén elférjen. Ha pedig egy merész manőver során kiesne a nyeregből a snowbiker, egy biztonsági fék gondoskodik róla, hogy a síbicikli hamar veszteg maradjon és ne jusson túl messzire.

A sportág weboldalán megtudhatod, hol bérelhetsz snowbike-ot.