Vágólapra másolva!
Október 28-án 7. alkalommal rendezik meg az LG Mobile Motocross Freestyle Show-t a Papp László Budapest Sportarénában. A profi freestyle-osok között ott lesz Hujber Péter is.

Az este 6 órakor látványos műsorral kezdődik, és a show-t speciális hangeffektek és fényjáték is színesíti, lesz BMX-verseny -és bemutató és tűzijáték is. A verseny körülményein nehezítettek: az eddigi földből épített ugratók helyett két speciális, kamionokról lenyíló rámpán mérik majd össze tudásukat a bajnokok. Ez amellett, hogy a legmodernebb megoldás, rendkívül látványos, de nagymértékben növeli az ugrások veszélyességét is.

A profi freestyle-osok között ott lesz Hujber Péter motocross freestyle-er is.

- Mennyi felkészülést igényel egy ilyen verseny?
- Általában három héttel előtte szoktam elkezdeni gyakorolni. Olyankor persze már szinte éjt nappallá téve. Igyekszem azokat a trükköket gyakorolni és tökéletesíteni, amiket már fixen tudok, hiszen a versenyen is ezeket mutatom be. Persze azért mindig van egy-két plusz figura, amit beújítok, de azokat nem mindig ugrom meg élesben. Ezeknek az ugrásoknak, trükköknek a begyakorlása nagyon sok időbe telik, és mindamellett, hogy nagyon látványosak, ugyanolyan veszélyesek is.

- Azt már tudjuk, hogy hivatásosan motocross-versenyző. Mit jelent számára a freestyle?
- Hobbi, amit ettől függetlenül ugyanolyan komolyan veszek, mint a motocrosst. A freestyle rendkívül extrém, látványos, és mivel szeretem a veszélyt és a kihívásokat, ezért bátran vállalom. Közel 9 éve, hogy megugrottam az első trükköt, azonnal magával ragadott ez a sportág. Azóta is igyekszem sokat tanulni a "nagyoktól" és profi szintre fejleszteni a már megszerzett tudásomat.

- Most viszont a szervezők nehezítettek a körülményeken. Jobban izgul esetleg emiatt?
- Sokkal nagyobb kihívás, sokkal veszélyesebb, hiszen itt a föld helyett - ami azért viszonylag puha - fémre, illetve fára esünk, ha esünk. Számomra azonban ennek inkább lélektani hatása van, de igyekszem magam kellőképpen felkészíteni.

- Szenvedett már olyan sérülést, ami után megfordult a fejében, hogy abbahagyja, és egy kevésbé rizikós sportot választ?
- Volt egyszer egy nagyon súlyos gerincsérülésem, akkor valóban elgondolkoztam azon, hogy lehet, hogy abba kellene hagynom. De a kéthónapos felépülésem alatt már végig az járt a fejemben, hogy mikor ülhetek fel újra a motoromra...

- Sosem gondolkodott még azon, hogy teljes mértékben a freestyle-t válassza?
- Dehogynem, ez egy folyamatos dilemma bennem. Amióta kipróbáltam a freestyle-t, azóta ott van bennem a kérdés. De nem tudok dönteni. Jelent pillanatban nagyon fontosak számomra a motocross-versenyek. Az idei magyar bajnokságon például 2. helyezett lettem, ami nagyon sokat jelent nekem. A jövőben pedig szeretnék kijutni Európa-bajnokságra is, és persze vb-re is, de ahhoz még sokat kell gyakorolnom, ezért sem szeretném feladni. Így a freestyle egyelőre marad hobbi.

- Mit vár ettől a Motocross Freestyle Show-tól, versenytől?
- Igyekszem nagyon jól teljesíteni, és bízom benne, hogy a közönség százszázalékosan meg lesz velem elégedve. A legnagyobb álom persze, hogy az első helyet is megszavazzák nekem. Magyar indulóként sokat jelent hazai közönség előtt megmutatni, hogy mit is tudok. A közönség mindig nagyon ösztönöz, pláne ha magyar közönségről van szó, ők mindig nagyon tudnak biztatni.