Vágólapra másolva!
Huszonöt ország 390 versenyzőjének részvételével tartották meg a Sopron melletti Ágfalván a háromdimenziós íjász-világbajnokságot a hétvégén.

Szeptember 25-től október 1-ig a világ legjobb íjászai lövöldöztek habszivacsból készült állatfigurákra az ágfalvi erdőben. Az állatbarátok számára is elfogadható bajnokságra a magyarokon túl többek közt francia, német, osztrák, ír és szlovák versenyzők érkeztek az országba. A legnépesebb tábor természetesen a hazai volt - százharminc játékossal -, de a szomszédos Ausztriából is százan, Németországból pedig közel ötvenen indultak a bajnoki címért.

Az eseményen a különböző íjtípusok, a korosztály és a versenyzők neme alapján negyvenkilenc versenykategória szerepelt, és ezek között olyan is akadt, amelyben mindössze egyetlen versenyző indult. A részvevők huszonháromféle állatfigurára lőhettek - például szarvasra, medvére, vaddisznóra, de kisebb állatokra is, mint a borz, a mormota és a róka -, a leadott lövéseket pedig attól függően értékelték, hogy a figurát melyik "célzónán" találták el. A legtöbb - huszonhat - pont akkor járt a versenyzőknek, ha a lövésük az úgynevezett "halálos zónában" csapódott be. Ennek a zónának az átmérője az állatok méretével arányosan változott: a legkisebb állatokon például a halálos zóna 3,5 cm nagyságú volt.

A lövéseket a versenyzők egy kijelölt helyről adták le, s célállatonként csupán egy lehetőségük volt - azaz ha esetleg elvétették az egyik célpontot, akkor már csak a következő állatnál próbálkozhattak.

A hazaiak több kategóriában is előkelő helyen végeztek, s az összesítésben is a második helyet foglalja el Magyarország a tabellán. Nálunk csupán az olaszok teljesítettek jobban, akik közel ötvenen érkeztek a versenyre, a harmadikok pedig a németek lettek.