Vágólapra másolva!
High-tech anyagok, ezüst és arany kellékek, valódi bőr- és szőrmedíszek jellemzik a világ egyik leghíresebb síruhákat gyártó cégének új kreációit, amelyeket szerdán délben mutattak be a Corinthia Grand Hotel Royal szállóban.

Síöltözékeket tervezni és varrni ma már összetett iparág. Először is kell egy kutatóbázis, amely kifejleszti a könnyű, meleg, vízhatlan, ugyanakkor kellemes viseletet biztosító anyagokat, majd következik az újfajta technológiák bevetése, mint a lézerszabászat, majd jön a logisztikai szekció, amely összerakja a ruha "alkatrészeit". Egy drágább kétrészes síruha 250 darabból áll, amelyeket összeragasztanak, vagy "láthatatlan" módon varrnak össze.

Fontos szempont, hogy a divatos, keskeny sziluettet adó dzseki vagy az alul szélesedő nadrág ne csak divatos és nőies legyen, hanem kibírjon mínusz 25 fokot és hóvihart, lehessen benne sétálni egy alpesi falu főutcáján, este pedig - levéve a belső meleg béléseket, mellényeket - akár egy partira is megfeleljen.

A David Jacobs kanadai síbajnok által 1978-ban alapított kisvállalkozás mára egész világbirodalom lett. A Spyder öt évvel ezelőtt jelent meg a magyar piacon, ahol tavaly több mint 80 millió forintos forgalmat bonyolított le. Mára 30 üzletben forgalmazzák termékeiket: nem olcsó holmik, mégis hamar elkelnek.

A síruhák nagyon sok apró kényelmi trükkel készülnek: a dzseki ujját eleve "behajlítva" szabják, hiszen az ember nem síel merev kinyújtott karral. Számtalan kis zseb díszíti a nadrágokat is, akárcsak a felsőket, ezeken például hátizsák helyett hátizseb szolgál az uzsonnának. Külön kis zseb szolgál a beépített hangszórónak, hogy jobban hallja a síelő a mobil, az mp3-lejátszó vagy az iPod hangját.

A bolondos kiegészítők - a vidám szőrös tetejű, cowboykalapra emlékeztető fejfedők, a borzas műszőrrel kombinált sapkák - ugyancsak nem filléres áruk, ám ezek is hamar vevőre találnak a síelés megszállottjai között.

Az idei trend fiatal nőknek a fehér türkizzel, almazölddel, a fekete sapka valódi vagy műszőrme ocelotmintás szegéllyel, a fekete felső fekete nadrággal.

A férfiaknak szóló darabok a sportosabb, kék-piros-fekete színvilágban játszanak.

A luxustermékekre jellemző az arany vagy ezüst díszek, valamint a valódi bőr és szőrme alkalmazása.