Vágólapra másolva!
A kerékpározás népszerűsítése érdekében kiírt pályázatok, a "Kerékpárosbarát Település" és a "Kerékpárosbarát Munkahely" díjakat adták át a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban (GKM) csütörtökön, Budapesten.

A környezettudatos közlekedési kultúra megteremtéséhez hozzájáruló kezdeményezések bátorítására, a GKM által hirdetett pályázaton három települést és 18 munkahelyet díjaztak.

A díjakat a "kerékpározás napján" Bodor Ádám, a GKM kerékpárosügyekért felelős miniszteri megbízottja adta át.

Bodor Ádám elmondta: az első alkalommal meghírdetett pályázat célja az volt, hogy feltárják a jó példákat, ahol hatékony eszközöket dolgoztak ki a kerékpározás fejlesztésére, népszerűsítésére.

Ismertetése szerint a munkahelyektől 27, a településektől 5 pályázat érkezett be a tavaly tavasszal meghírdetett pályázatra.

A tavaly év végén kinevezett megbízott úgy vélekedett, hogy a kerékpározás népszerűsítésének fontos állomása volt a tavalyi első Critical Mass kerékpáros felvonulás, mert a tömegrendezvény hatására a kormányzat komolyabban kezeli az ügyet. Példaként említette, hogy a GKM rövid távú intézkedéseket tartalmazó kerékpáros csomagot készített, és idén egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a települések számára. Hozzátette: az elsődleges cél az európai kerékpárút-hálózat magyarországi szakaszainak fejlesztése, és a kerékpárutak műszaki előírásainak felülvizsgálata.

A Kerékpáros Település 2006 cím viselésére jogosult város kategóriában Békés, nagyközség kategóriában Budakalász és Hajós.

A Kerékpáros Munkahely címet az Alcoa-Köfém Kft., a Szimplacity Kft., valamint a bölcskei Kegyes József Általános Iskola és Óvoda viselheti. Oklevéllel négy kategóriában 15 vállalatot, intézményt és szervezetet díjaztak.