Vágólapra másolva!

Betiltották az életveszélyes extrémsportot

A "Wego Kite Tube" nevezetű, nemrég piacra dobott extrémsport-termék csak első pillantásra tűnik jó mókának. Másodikra azonban kiderül, nem kifejezetten azoknak szánták, akik lehetőleg minél több mindenben szeretnék örömüket lelni az életben, hanem sokkal inkább azoknak, akik már nem terveznek hosszú távra. A három méter átmérőjű, felfújható, motorcsónak után kötött korong ugyanis nem egy merész vállalkozónak törte derékba az életútját - szó szerint.

A legújabb vízijáték veszélye abban rejlik, hogy a korong - a sebességtől és a kötél hosszúságától függően, nem csak lágy szellőként suhan a víz felszínén, hanem akár 5-12 méter magasba is fölemelkedhet. Márpedig, ha egy hirtelen szélirányváltozás megfordítja a korongot, a rajta csimpaszkodó alany egy szempillantás alatt a vízben találja magát - méghozzá törött csigolyákkal.

Nem csoda hát, hogy a wego kite tube-nak tiszavirág élete volt a piacon, és néhány hónappal a bemutatkozását követően tizenkilencezer darabot vontak ki a forgalomból Amerika szerte. De még ennek a rövid virágzásnak is harminckilenc sebesült az eredménye, akik közül huszonkilenc komoly orvosi gondozásra szorult. Legtöbbjüknek a nyaka tört el, a tüdeje lyukadt ki, vagy a mellkasa, háta, illetve arca sérült meg a nagy csobbanásban, ketten azonban bele is haltak a balesetbe.

A wegot forgalmazó internetes cég, a Sportsstuff mindazonáltal nem volt képes meghatározni a szerencsétlenségek mögött rejlő titokzatos okokat. Ám a vállalat lelkiismeretesen megtesz mindent annak érdekében, hogy a még forgalomban lévő darabokat mielőbb begyűjtse, elejét véve ezzel a további baleseteknek.

Forrás: www.sportsstuff.com