Vágólapra másolva!
Szeptember 2-án Észak-Olaszországban, Arco városában ismét megrendezésre került az Arco Rock Legend díjátadó ünnepsége, ahol megválasztották az év legjobb sziklamászóit.

A zsűri tagjai a világ legjelentősebb hegymászó magazinjainak köreiből kerültek ki, és hatalmas közönség előtt hirdették ki a "Mászók Oscar-díjának" győzteseit.

Idén az év legjobb hegymászójának díját két női versenyző, a spanyol Josune Bereziartu és az osztrák Angela Eiter nyerte el.

Josune Bereziartu 34 éves, Spanyolország baszk régiójából érkezett, és ez alkalommal ő vihette el a Salewa Rock-díjat. A pontozás során a zsűri nem csak a teljesítményt értékelte, hanem odafigyelt a mászás stílusára is és arra, hogy csak olyan mászó kaphassa meg a díjat, aki a sport etikáját is szem előtt tartja. A Salewa Rock díjért Bereziartu mellett indult a madridi Daniel Andrada, a japán Hirajama Judzsi és az amerikai Chris Sharma is, továbbá a 48 éves, de még mindig az élvonalban mászó, legendás Maurizio "Manolo" Zanolla is.

A 20 éves Angela Eiter Ausztriából jött, és ő kapta az első La Sportiva versenydíjat. A fiatal mászó számos egyéb díjat tudthat magának, 2005-ben övé volt a World Cup Lead díja és a világbajnoki (World Championship 2005) díj, de a világjátékok (World Games) és a 2004/ 2005-ös Rock Master díjáért sem hiába indult. A La Sportiva Competition díjért a győztes mellett az olasz Flavio Crespi és a cseh Tomas Mrazek is indult.

A zsűri elnöke, Fabrizio Miori elmondta, hogy nagyon nehéz volt dönteni. "Mind az öt jelölt kiváló hegymászó, a világ legjobbjai. Mindannyian megérdemelték volna a díjat."

A következő "Mászó Oscar-díj" átadás 2007-ben lesz, de addig még sok hegyet kell megmászni...