Vágólapra másolva!
Francogames néven, idén ötödször rendezték meg a hétvégén a francia homoszexuális sportklubok találkozóját a dél-franciaországi Montpellier-ben.

A Libération című párizsi napilap beszámolója szerint tizenöt sportágban (kosárlabda, tollaslabda, úszás, futás, tenisz, rögbi, labdarúgás. stb.), ötszázan vettek részt az amatőr, de eredményeit tekintve komoly teljesítményt megkövetelő sportversenyen.

Az első francia homoszexuális sportklubok húsz évvel ezelőtt alakultak meg Párizsban, de csak 2001-ben tartották első találkozójukat. Két évvel ezelőtt rendezték meg először nem a fővárosban a Francogames versenyeket, és azóta a francia homoszexuális sportolók szövetsége a vidéki népszerűsítést tartja elsőszámú feladatának.

Erre Montpellier azért is ígérkezik kiváló terepnek, mert turistahivatalának internetes honlapján a 250 ezer lakosú mediterrán város "Franciaország második meleg városaként" mutatkozik be. Az önkormányzat egy sporttermet, egy labdarúgó- és egy rögbipályát, valamint a városi sportuszodában időt biztosított a homoszexuális rendezvény számára, amelynek végén a sportért felelős polgármester-helyettes kijelentette: a város megpályázza a 2011-es Euro Games rendezési jogát, és "akkor majd mindenki láthatja, hogy egy homo ugyanolyan jól sportol, mint bárki más". Azt megelőzően, 2008-ban Barcelonában kerül megrendezésre az európai homoszexuális sportklubok találkozója.

A szervezők szerint a homoszexuálisokat "láthatóvá tévő" rendezvény kiváló alkalom a homofóbia elleni küzdelemre. A szándék ellenére azonban külső közönsége alig volt a versenyeknek. Ellenben a regionális sajtó részletesen beszámolt az eseményről, amely sokak szerint már önmagában nagy eredmény, hiszen "még 15 éve a homoszexuális szót sem lehetett leírni a helyi újságban".

És hogy a tagoknak miért is fontos egy homoszexuális klubhoz tartozni? Vincent 15 évig játszott egy "normál" rögbiklubban, ahol sporttársai folyton "lebuzizták". Jelenlegi homoszexuális sportklubjában, bevallása szerint ugyanúgy játszanak, mint máshol, de a hangulat sokkal kellemesebb. A csapat egyetlen heteroszexuális tagja, Julien szerint pedig "semmi különös" nem történik a játékosok között az öltözőben.