Vágólapra másolva!
Szeptember 17-én - immár 16. alkalommal - ismét megrendezik a Margit-szigeten a Fuss a rákkutatásért! című jótékonysági sporteseményt, amelynek bevételére a rákkutatásban részt vevő magyar intézmények pályázhatnak.

- 26 évvel ezelőtt Terry Fox kanadai fiatalember hívta fel a figyelmet a rákbetegségre: a férfi, akinek szintén rákja volt és akinek egyik lábát már amputálták emiatt, úgy döntött, műlábbal is elfut Kanada egyik partjától a másikig. A fiatalember nem volt őrült, azért döntött így, hogy ezzel a rendhagyó sportteljesítménnyel hívja fel a figyelmet és gyűjtsön pénzt a rákkutatásra - mondta a budapesti Barabás-villában kedden tartott sajtótájékoztatón Robert Hage kanadai nagykövet.

Terry Foxnak a futás 143. napján, a megtett táv 5373. kilométerénél meg kellett állnia, a rák ugyanis átterjedt a tüdejére is, és néhány hónapon belül meghalt.

A fiatalember hagyományt teremtett, azóta a világ 50 országának 500 helyszínén rendeznek Terry Foxra emlékező futásokat.

- Magyarországon először 1990-ben egy maroknyi kanadai futott Fox emlékére, a cél akkor még nem az adománygyűjtés, hanem a figyelemfelkeltés volt - mondta el Lukács Csilla, a Kanadai Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója.

Az esemény évről évre egyre nagyobb népszerűségre tett szert, és 1997 óta összesen több mint 110 millió forint gyűlt össze különböző vállalati adományokból, a személyi jövedelemadók egy százalékából, illetve a futáson részt vevők regisztrációs díjából (egy póló ára 1500 forint).

Takács Ildikó, a Magyarországi Kanadai Kereskedelmi Kamara elnöke elmondta, hogy a rákkutatásban részt vevő magyarországi intézmények képviselői angol nyelven adhatják be pályázatukat. Tavaly a Semmelweis Egyetem 2. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja nyerte el a pályázatot, egy 17 millió forint értékű, molekuláris biológiai kutatási célokat szolgáló korszerű készüléket kaptak.

A jótékonysági futást szeptember 17-én délelőtt tíz órakor rendezik a Margitszigeti Atlétikai Stadionnál. A futás nem verseny, a 10 kilométeres táv sétálva, biciklizve vagy görkorcsolyán is megtehető.