Vágólapra másolva!
Évek óta megszokhattuk, hogy olykor előbukkan egy-egy jelentkező, hogy néhány folyónk átúszásával mutasson példát azoknak, akik nem részesítik előnyben a sportolást . Most egy olyan jelentkező bukkant fel, aki a 850 kilométeres Tiszán bizonyítaná képességeit.

- Életem legnagyobb kihívására készülök, mintegy 850 kilométert teszek meg - mondta az évek óta kalandtúrákon, teljesítményversenyeken, magashegyi túrákon részt vevő Hídvégi-Üstös Pál, túlélési és navigációspecialista.

A sportember nem mellékes mellékcélja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelemre, kihasználva a hírverést. Terve szerint szeptember 5-én Ukrajnában, Bustyaházán kezd, és 20 nap alatt végez.

- Ismereteim szerint más még nem úszta végig a Tiszát. - tette hozzá Hídvégi-Üstös Pál.

Véleménye szerint fizikailag felkészült, külön edzésre nincs szüksége, hiszen az elmúlt 20 évben folyamatosan sportolt, hegyet mászott, túrakerékpározott, raftingozott (vadvízi evezés), sziklát mászott, síelt és lovagolt.

Az extrém sportoló "részletesen" megtervezte az utat: első nap 25 kilométert fog úszni, majd fokozatosan növeli a távot, és naponta 30-50 kilométert tesz meg, 10 órát tölt majd a folyóban. A Tiszában fog enni, inni és telefonálni is.

Speciális védőruhát és úszótalpat visel a vízben, valamint vízhatlan zsákot húz maga után, amelybe minimális élelmiszert (csokoládét, energiaszeletet), italt, valamint mobiltelefont tesz.

A sportolót mentőcsónak kíséri, ezen a katasztrófaelhárítási csoport speciális mentői, valamint búvárok és orvosok ülnek, akik figyelik az úszó testhőmérsékletét, felderítik az örvényes helyeket, gátakat.

A hosszú vízben tartózkodás felfázást és bőrgyógyászati problémákat okozhat a sportolónál.

Hídvégi-Üstös Pál úgy tervezi, hogy szeptember 25-én délután Szerbiában, Stari Slankamentnél végez a Tiszával.