Vágólapra másolva!
Egy ujját fagyás miatt elveszítheti Mark Inglis, a 47 éves új-zélandi hegymászó, aki néhány napja két műlábával első ilyen mozgássérültként jutott fel a világ legmagasabb hegycsúcsára, a 8848 méteres Mount Everestre.

"Nincs rendben a gyűrűsujjam, lehet, hogy le fog esni" - mondta az alpinista az új-zélandi televíziónak hétfőn Katmanduban. A 40 napos hegymászás alatt csonkolt lábai is sokat szenvedtek a kegyetlen hidegtől. A világ tetejére május 15-én felért Inglis az első mindkét lábán csonkolt hegymászó, aki feljutott a Mount Everestre.

Elmondta, hogy még ezen a héten hazaérkezik Új-Zélandba, és nyomban orvosi vizsgálatnak veti alá magát.

Arra a kérdésre, hogy érdemes volt-e kockáztatni az egészségét a csúcsra feljutásért, Inglis így válaszolt: "Ó hogyne! Az Everest nem egyszerűen csak a világ teteje." Két, karbonból készült műlába közül az egyik eltört felmászás közben, de sikerült pótolni.

Az addig hegyi mentőként dolgozó Inglisnek és egy alpinista társának 1982-ben fagyás miatt mindkét lábát amputálni kellett, mivel kénytelenek voltak hóvihar miatt 14 napot egy jégbarlangban tölteni az új-zélandi Mount Cookon.

Miután speciális protéziseket kapott, Inglis folytatta a hegymászást: 2002-ben megmászta a 3754 méter magas Mount Cookot, majd két évvel később a 8201 méteres Cho Oyut Nepál és Tibet határán.

A Mount Everestre eddig már több mint 2500 ember jutott fel azóta, hogy Sir Edmund Hillary és a serpa Tenzing Norgay 53 évvel ezelőtt elsőnek hódította meg a világ tetejét.