Vágólapra másolva!
Huszonhat országból 340 karatékát várnak Budapestre a szervezők a kyokushin (kjókusin) karate Európa-bajnokságra, amelynek pénteken és szombaton a Körcsarnok ad otthont.

Az első napon a 17-18 évesek junior-Eb-je zajlik, s másnap bonyolítják le a felnőttek kontinensviadalát, mind a nőknél, mind a férfiaknál formagyakorlatban, illetve különböző küzdelmi kategóriákban, és - amint az a hétfői sajtótájékoztatón elhangzott - jóformán valamennyi számban van magyar aranyesélyes.

A mintegy 200 versenyzőt felvonultató felnőttmezőnyben formagyakorlatban a csapatok vetélkedése mellett egyéniben is felállhat a dobogó tetejére például Tóth Renáta és Tóth Attila, küzdelemben pedig a három női súlycsoportban - 55, 65 és plusz 65 kg - Bartók Júlia, Ábrahám Edit és - legfőbb esélyesként - Szövetes Veronika, a többszörös Eb- és Világkupa-győztes végezhet az élen. A férfiaknál 70 kg-ban az Eb-harmadik Rózsa Gábor zárhat akár kontinenselsőként is, 80 kg-ban Magna Gergő, 90-ben pedig Fülöp Roland a dobogóvárományos. A plusz 90 kilósok között tűnik a legbiztosabbnak a magyar siker: Török Dániel címvédőként biztos favorit, különösen azok után, hogy nem jön el Budapestre kétszeres Európa-bajnok litván riválisa, aki korábban két Eb-döntőben is legyőzte őt.

Furkó Kálmán, a házigazda Magyar Kyokushin Karate Szervezet elnöke kiemelte, hogy az európai szövetség 30 tagországából 26 nevezett, s a mennyiség mellett garantált a minőség is, hiszen csaknem az összes címvédő indul Budapesten. A mostani Eb - miután az alapító Ojama mester 1994-es halálát követően több részre szakadtak a kiósok világszerte - a 11. a sorban, amely a WKO világszervezethez tartozó európai szövetség égisze alatt zajlik, a junorok pedig 8. alkalommal vetélkednek Eb-érmekért.

A kontinensviadalon - amint azt Kalmár Árpád főszervező elmondta - Magyarország rendezőként a többieknek megengedett egységesen 2 fő helyett hármat indíthat minden versenyszámban. A karatékák teljes erővel vihetik be az ütéseket-rúgásokat az ellenfél testére, már csak ezért is látványos összecsapások várnak a Körcsarnokba kilátogatókra, s az előjelek szerint megannyi magyar győzelem.