Vágólapra másolva!
Nem mindennapi kihívásnak nézett elébe Alex Bellini, amikor 2005. szeptember 18-án evezőhajójával vízre szállt Genova partjainál. A 27 éves olasz férfi ugyan már számtalan veszélyes és embertpróbáló projektet tudhat maga mögött - mint a 250 km-es Marathon des Sables és az 1400 km-es Iditarod Trail Invitational lefutása -, legutóbbi vállalkozása még ezeken is túlmutatott.

Célja ezúttal az Atlanti-óceán átszelése volt, amit elképzelése szerint százötven nap alatt teljesített volna. Az előre megtervezett útvonal szerint Genovából délnyugat felé indult, a Gibraltári szoros felé véve az irányt. 8300 km-t evezett az Atlanti-óceán hátán, végül Brazília homokos partjainál kötött ki. Műszaki felszerelése nem állt egyébből, mint egy automata "watermakerből", ami biztosította számára az ivóvizet, két GPS vevőkészülékből, egy rádiókészülékből és egy digitális fotógépből.

Bellininek sajnos nem sikerült teljesítenie az érkezésre kitűzött időpontot, így a tervezettnél teljes száz nappal tovább, 225 napig tartott az út. Azonban a Fortalena-i tengerparton összegyűltek így is hősként üdvözölték az újdonsült olasz "Robinson Crusoe-t", aki majd' egy éven keresztül dacolt, teljesen egyedül a természettel az óceán kellős közepén. A lelkes fogadtatás nem csoda, hiszen Bellini teljesítménye több szempontból is rekordnak számít: nemcsak ő az első olasz, aki átszelte az Atlanti-óceánt, hanem evezőtúrája a leghosszabb is volt, amelyet ember valaha megtett.

Az olasz rekorder nem először indult neki az óceánnak. 2004-ben hasonló vállalkozásba kezdett, de akkor komoly viharba keveredett, és a hajója a sziklás spanyol partvidéken megfeneklett. Sporttársai azonban kétlik, hogy elérvén célját, csillapodni fog Bellini teljesítési vágya. "Ez csupán egy újabb álom, egy újabb kihívás kezdete Alex számára" - nyilatkozták a brazil újságíróknak. "Most talán épp a Csendes-óceán átszelését fontolgatja."