Vágólapra másolva!
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Tanulmányi és Információs Központjában pénteken felavatták a felsőoktatási intézmény Tisza nevet viselő evezősnyolcas versenyhajóját; a csaknem húsz méter hosszú jármű hazánk második olimpiai szabványoknak megfelelő versenyhajója.

Az egyetemi hajósegylet megalakulásának nyolcvanadik évfordulójából rendezett ünnepségen a karcsú hajótestről a leplet Szabó Gábor rektor, valamint Kormos Jenő nyugalmazott egyetemi tanár és neje rántotta le. Az egyetem első evezősnyolcasát is az idős professzor és felesége avatta föl még 1971-ben, s az a hajó is a Tisza nevet viselte.

A 19,5 méter hosszú, karbonszálas kevlár hajótest mindössze 91 kilogramm súlyú, a 375 centiméteres lapátok pedig egyenként csak 1,75 kilogrammot nyomnak. Az SZTE járművén kívül Magyarországon csupán egy ilyen, az olimpiai szabványoknak megfelelő versenyhajó van.

Amennyiben a Tisza vízállása engedi, a hajót május 5-én versenyhelyzetben is kipróbálják az egyetemi regattán, amelyen a felsőoktatási intézmények csapatai mérik össze erejüket. Szabó Gábor rektor reményei szerint a szegedi hallgatók a következő években a hírneves oxfordi és cambridge-i csapattal is összemérhetik majd erejüket.

Az evezősnyolcas a leggyorsabb emberi erővel hajtott vízi jármű, a 2000 méteres versenytávon 23 km/órás átlagsebességre képes.