Vágólapra másolva!
Április 16-án kezdődik a Budapesten megrendezésre kerülő korfball Európa-bajnokság.

A korfball-társadalom idei legjelentősebb eseményén a játékosoknak azonban nemcsak a pályán kell bizonyítaniuk: miután Szlovákia lemondott a házigazda szerepéről, a helyére jelentkező Magyarországnak csupán egy éve volt a felkészülésre. "Az ellenfeleinket, akiknek a soraiban sok barátunk is játszik, a pályán szeretnénk legyőzni, a pályán kívül azonban inkább meggyőzni akarjuk őket, mégpedig arról, hogy kiváló és gondos házigazdák vagyunk, akik mindent megtesznek vendégeik kellemes időtöltéséért" - olvasható a Magyar Korfball Szövetség honlapján.

E százéves múltra visszatekintő játék szabályait egy amszterdami testnevelő tanár gondolta ki. Olyan játékot kívánt alkotni, amely egyenlő esélyeket biztosít az ellenfelek számára, ezzel elejét véve a fizikai adottságok különbségéből adódó igazságtalanságoknak. A holland gyökerek tekintetében nem csoda hát, hogy a hazánkban még csak mostanában népszerűsödő sportágat szülőhazájában óriási figyelemmel kíséri a közönség. A Magyar Korfball Szövetség reményei szerint ez az EB áttörést jelent majd Magyarországon, és itthon is nagyobb publikumot toboroz a játéknak.

Erre minden esély megvan, hiszen a bajnokság rendkívül izgalmas mérkőzések sorával kecsegteti a nézőket. A házigazda magyarokon és a korfball hazájából származó hollandokon kívül Belgium, Németország, Katalónia, Csehország, Nagy-Britannia és Oroszország nemzeti válogatottja indul. A csapatok két csoportra vannak osztva, és a bajnokság első három napján ki-ki a maga csoporttársaival mérkőzik meg. Ezt követi az egy napig tartó elődöntő, végül pedig a helyosztó játszmák.

Az Alex Elewaut vezette magyar válogatott elsőként a belga csapat ellen lép pályára a bajnokság első napján, 16-án. A csoportjátékok során ezután még a katalánokkal és a csehekkel méri össze erejét. A magyar válogatott játékosai közt a Műegyetemi és Atlétikai Football Club (MAFC) és a Szentendrei Korfball Klub tagjain kívül szerepelnek holland klubokhoz szerződött játékosok is. Jó kilátásokkal kecsegtet az is, hogy a jelenlegi összeállításból hatan már négy éve is tagjai voltak a spanyolországi Európa-bajnokságon 8. helyezést elérő magyar válogatottnak, illetve tizenegyen voltak tagjai a 2003-as rotterdami világbajnokságon 10. helyen végző válogatottnak. Ilyen felhozatallal, reméljük, a magyar csapatnak nemcsak vendégszeretetéről sikerül meggyőznie a hazánkba utazó játékosokat a MAFC Hauszmann Alajos utcai sportcsarnokában.