Vágólapra másolva!
A tavalyi nagy sikerű fellépése után április végén, 29-én és 30-án újra Budapestre érkezik a Holiday on Ice jégrevü. A szórakoztatóipar legnagyobb turnézó jégshow-jának a Papp László Sportarénában idén magyar főszereplője is lesz a műkorcsolyázóként két junior világbajnokságon indult Maros Barbara személyében.

A Holiday on Ice 1943-ban az Egyesült Államokban alakult, vagyis a show Amerikából indult világhódító útjára és tett népszerűvé egy olyan típusú szórakozási lehetőséget, amelyre korábban nem volt példa.

Különleges módon ötvözi a színház, a klasszikus tánc, az opera, a musical és az akrobatikus stíluselemeket, új műfajt életre keltve ezzel a korcsolyázásban. Ám a földkerekség legnagyobb jégrevüjének megteremtői nem csak a sport és korcsolyázás kedvelőit szeretnék megnyerni, hanem a színházi közönséget is. Ennek érdekében az előadásokhoz a látványos, akrobatikus show-elemeken túl varázslatos díszleteket és kosztümöket találnak ki, s valóságos fantázia-színházat rendeznek.

A Holiday on Ice napjainkban három társulattal turnézik világszerte, és ezek évente legalább tizenöt ország hetven városában fordulnak meg. A berendezéseik, díszleteik tizennyolc kamionban utaznak. Az átlagban két és fél órás előadásaikon mintegy ötszáz kosztümöt vonultatnak fel.

Azt a produkciót, amellyel a Holiday on Ice április 29-én és 30-án fellép a Papp László Sportarénában, vagyis a Diamondsot (Gyémántokat), eddig két és fél millióan látták világszerte. A produkció valójában egy csodálatos utazás a térben és időben, a középkortól napjainkig, a hegyormoktól az óceánokig. Megálmodója és rendezője a korábbi kiváló műkorcsolyázó, az 1980-as téli olimpián aranyérmes Robin Cousins, a koreográfusa pedig a kétszeres Emmy-díjas Sarah Kawahara.

Az alaptörténethez különleges színpadi effekteket, fantáziadús művészi és technikai megoldásokat, többek között egy 11,9 méter hosszú, 8,5 méter széles és 3,3 méter magas hajót, valamint harmonikusan illeszkedő zenét - a Charleston-tól Shakirán át a Pink Floydig - kreáltak alkotók.

A Holiday on Ice jégrevüben szerepelni az elmúlt években különleges rangot jelentett a korcsolyázók körében, s időnként olyan klasszisok is felléptek a társulatban, mint Katarina Witt, Surya Bonaly, Norbert Schramm, Philippe Candeloro és maga Robin Cousins is.

A budapesti előadásokban olimpiai vagy világbajnokokat nem láthatunk, de több kiváló orosz és ukrán korcsolyázót igen. S a show magyar vonatkozása, hogy az egyik főszereplője Maros Barbara lesz, aki műkorcsolyázóként 1996-ban és 1997-ben is indult a junior világbajnokságon, s 1996-ban három hellyel Póth Diána mögött tizennyolcadikként zárt.

Fábik Tibor