Vágólapra másolva!
Igazi agyforraló melegben zajlott le a hétvégén az ausztrál Ironman-bajnokság, ahol a világ legjobb versenyzői is megszenvedték a forróságot.

Közel 1500 versenyző indult a versenyen és kezdte meg az úszást a Hastings folyóban, ahol két kört kellett úszni.

Chris McCormack esélyeshez méltón az elsők között lépett partra, az élmezőnytől néhány másodpercre. Depózás után egy hármas boly alakult ki. (Itt meg lehet kérdezni, hogy ez hogyan lehetséges?! - az új Ironman-szabályok szerint a bolyozás nem megengedett, de a boly határa 5 m, ami a kerékpározást gyakorlatban űzők számára világosan azt jelenti, hogy lehet bolyozni!)

A bolyban hosszú ideig változatlan volt a helyzet, de a verseny vége felé megpróbáltak döntést kicsikarni és Patrick Vernay meglépett a többiektől, a nap leggyorsabb kerékpáros szakaszát teljesítve. Az üldözők közben többször cserélődtek, kivéve McCormackot, aki fantasztikus 2:47-es maratonnal utolérte, majd megelőzte a franciát, ezzel megszerezve zsinórban 5. győzelmét.

"Minél több Ironmanon veszek részt, annál türelmesebb vagyok, és tudom, hogy különböző helyzetekből megnyerhetek egy versenyt és nem kell a kerékpározásnál már előnyt szereznem. Nem bíztak a futásomban - és tessék, a nep legjobb futása lett!" - nyilatkozta Chris a történelmi győzelem után.

Forrás: Sportpiac



A verseny első felében Belinda Granger számára volt legközelebb az első hely, hiszen kiválóan úszott, a harmadik leggyorsabb kerékpáros időt érte el, és nagy előnnyel indult a futásra. Melissa Ashton követte, aki a profi férfiakkal lépett ki a vízből, és kerékpáros ideje is nagyszerűnek tűnt. A két esélyes, Lisa Bentley és Csomor Erika ekkor még egymást figyelték. Igaz, Erika nem úszott jól, azonban kerékpározása biztató is lehetett volna, ha az 5 méteres szabály miatt nincsen hátrányban, ugyanis őt senki nem segítette, míg a helyiek egymást támogatva vitték előre a lányokat.

Lisa 12 perces hátránnyal kezdte a futást, de ezt a végére 10 perces előnnyé változtatta. Erika a második legjobb időt futotta, de nem sikerült befogni a harmadik helyen érkező Melissát.

"Megnyerni egy Ironmant fantasztikus érzés, de megnyerni ötöt csodálatos, mindegyik más és más. Nagyon nehéz pálya volt, a kerékpár után alig éreztem a lábaimat, de a futáson magamra találtam" - nyilatkozta Lisa a célban.

Erikát megviselte a verseny. Egyrészt nem tudott hozzászokni a meleg, párás időjáráshoz (több helybéli triatlonedző szerint ez alkati kérdés, vannak melegben jól versenyzők és vannak hidegben jól versenyzők - mint ahogy Zofingen óta tudjuk, Erika bírja a hideget, így nem csoda, ha a meleg időben nem teljesít a szervezete annyira jól), másrészt hátrányban volt sok vetélytársával szemben, mert ő még a triatlon és Ironman klasszikus nem-bolyozós elveit követi és egyedül küzd, nem pedig kihasználja mások szélárnyékát. Ez a küzdelem ki is vette az erejét, és még így is képes volt a triatlon legjobbjai között fantasztikusan helytállni.