Vágólapra másolva!
Vasárnap rendezik a Temze nyugat-londoni szakaszán a 152. Cambridge-Oxford evezősversenyt, amelyen a két nagy hírű angol egyetem nyolcasai mérik össze erejüket és állóképességüket a kanyargó folyó 6,8 kilométer hosszú részén.

Az utóbbi négy összecsapásból hármat az oxfordi legénység nyert, ám a bukmékereknél ennek dacára Cambridge a favorit. Oddszaikat tovább javította, hogy a pénteki mérlegelésnél kiderült: a világoskék mezes csapat tagjainak összsúlya nagyobb, mint az oxfordi vetélytársaké, akik sötétkék trikóban eveznek. Az előbbiek összesen 740, míg az utóbbiak 737,7 kilogrammot nyomtak a mérlegen. A tapasztalat azt mutatja, hogy a nehezebb hajó gyakrabban nyert a múltban, mint a könnyebb összsúlyú egység. Az arány 70 a 30-hoz.

Forrás: MTI
Ismét nagy meccs lesz


A németek csöppet sem egyéni színfoltok a két egyetemi nyolcasban. Míg korábban színtiszta angol legénységek mérték össze erejüket a Temzén, ma már itt is érezhető a "globalizáció" szele. A listán néhány angol mellett számos kanadai, új-zélandi, egyesült államokbeli, ausztrál, német - sőt egy francia állampolgár neve is szerepel az idén.

Persze akárki azért nem ülhet be a legendás hajókba. Tény, hogy világbajnokságon vagy olimpián való korábbi szereplés, pláne ott elért érmes helyezés jó ajánlólevél a két egyetemi csapat bármelyikébe. Erről tanúskodik számos név az idei legénységek névsorában. West például olimpiai és világbajnokságot nyert evezésben. Mellette még további öt cambridge-i evezős dicsekedhet vb-n vagy olimpián szerzett éremmel.

Oxford csapatában két kanadai legény a sztár: Barney Williams és Jacob Wetzel is tagja volt az athéni játékokon ezüstérmet szerzett kanadai nyolcasnak. Egy hajóban evez majd velük vasárnap Paul Daniels (Egyesült Államok), aki aranyérmet szerzett a 2005. évi evezős világbajnokságon, és ugyancsak az oxfordi hajót erősíti Bastien Ripoll. Az athéni olimpián nyolcasban döntőbe jutott evezős az első francia versenyző a cambridge-oxfordi vetélkedés másfél évszázados történetében.

Mint Engelmann a Der Spiegelnek elmondta, a németországi és az angliai evezés között hatalmas különbség van. Német földön az evezősök csupán négyévente egyszer, olimpia idején állnak reflektorfényben mint potenciális éremszállítók. Cambridge és Oxford esetében viszont az evezés nem pusztán sport, hanem szinte vallás. A két egyetemi csapat része az angliai kultúrának, évente egy napra ők a királyság hősei. Nemes összecsapásuk - amely ráadásul két, egymást kölcsönösen nem sokra tartó egyetem vetélkedése is - az angliai sportnaptár kiemelkedő eseménye, amelyhez csak a wimbledoni teniszbajnokság vagy az ascoti derbi ér fel.

Az eddigi 151 versenyből 78-at Cambridge nyert meg, 72 hozott oxfordi győzelmet, egy futam pedig döntetlennel ért véget. A Temzén zajló evezősversenyt a helyszínen 200 ezer szurkoló figyeli, a tv-készülékek előtt fél Anglia szorít egyik vagy másik csapatnak. Az április 2-án vasárnap esedékes 152. regattát egyenes adásban közvetíti a DSF (német) sportcsatorna 17.35 órai kezdettel.