Vágólapra másolva!

Ezrek szabadultak ki a hó fogságából

Turisták ezrei szabadultak ki a hó fogságából a nyugat-ausztriai Arlberg térségében, ahol a hatóságok csütörtök estére megszüntették a lavinaveszélyt a síparadicsomokhoz vezető utak mentén, és helyreállították a közúti közlekedést a térségben.

Az osztrák napilapok pénteki beszámolói szerint 9600 turista rekedt Arlberg több üdülőközpontjában - közöttük Lech, Zürs és Stuben síparadicsomaiban - a nagyon erős havazás miatt, mert a rendkívüli lavinaveszélyre hivatkozva, a hatóságok lezárták a környék hegyvidéki útjait. Csütörtök délig 70-80 centiméter friss hó hullott a térségben, és számos utat lavina fenyegetett.

A helyi hatóságok a hóesés megszűnte után, a veszélyeztetett útszakaszoknál robbantásokkal mesterséges lavinákat idéztek elő, majd a "lerobbantott havat" mindenütt eltakarították az utakról. Az ország nyugati részén, telente általában két-háromszor is kialakulnak ilyen viszonyok, a helyiek így már kellően fel vannak készülve az útzárlatokra.

Ausztriában ezen a télen már kilencen haltak meg lavinák áldozataiként, és 30-an pedig megsérültek a hóomlásokban. Ez kevésbé szomorú mérleg ,mint a tavalyi esztendőé, amikor március közepéig 31-en haltak meg lavinák áldozataiként, a téli időszak egészében pedig 48-an.

Forrás: EPA

Präbichlben