Vágólapra másolva!
A Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség a 2006-os idényben 14 versenyt szerepeltet hivatalos cross country versenynaptárában.

A 14 versenyből hat az ún. XCO, azaz olimpiai-cross country, amely az olimpiák számai között már 1996 óta szereplő sportág.

A hat versenyből ráadásul négy nemzetközi minősítésű, ami azt jelenti, hogy világranglista pontokat lehet a jó helyezésekért kapni. Ez már csak azért is fontos, mert az olimpiai kvalifikációért zajló küzdelem idén egy évvel előbb, tehát most január 1-én indult az országok között. A 2006-os és 2007-es év során dől el, mely országok képviseltethetik magukat a pekingi ötkarikás játékokon. A kvóta megszerzéséért sokan küzdenek, ők már edzőtáborokba vonultak, Tunéziától kezdve a Kanári-szigeteken át Ciprusig menekülnek az itthoni hideg és hó elől.

A Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség olimpiai kvóta megszerzésében a következőket tartja esélyesnek: Melts András (Corratec World Team); Parti András (Trek-Józsefhegyi SE); Buruczki Szilárd (Pilis Cross Country Club-Xenofit), az athéni kvóta megszerzője; és természetesen Vinczeffy Zsolt (Merida Maraton Team), az athéni játékok résztvevője.

Az olimpiai cross versenyek közül a legelső, egyben a legrangosabb besorolású Pest megyében, Pilisvörösváron zajlik majd, április 23-án, de lesz még Orfűn (Baranya megye), Kisnánán (Heves megye), Balatonfüreden, illetve a magyar bajnokság Budapesten.

A maraton cross (XCM) versenyek a nagyobb hobbi tömegbázist felvonultató szabadidős rendezvények a mountain bike keretén belül, olykor 1000-1200 fős induló létszámmal. A maraton versenyeket - amelyek közül idén 8 kapott Magyar Kupa minősítést - rendeznek Kőszegen, Szilvásváradon, Balatonfüreden, Nagykovácsiban, Visegrádon, Győrújbaráton, Mátraházán és Egerben.

A maraton cross sportágban is rendeznek természetesen Európa-és világbajnokságot, amelyen a szövetség reménye szerint a magyar versenyzők is részt vesznek idén is. A tavalyi évben Blazsó Márton (Szegedi KSC-Specialized) és Vajda Márta (Merida Maraton Team) remekelt a külföldi maraton megmérettetéseken.

Természetesen a Magyar Kupa futamokon kívül további 15 helyi, regionális, és országos versenyt rendeznek a klubok az év folyamán cross countryban.

És még nem is beszéltünk az extrém lejtőzős (downhill és four-cross), illetve a triál versenyekről, melyek szintén a mountain bike sportág tagjai, és amelyeknek még csak most készül a versenynaptára, de hamarosan ezek is ismertek lesznek. Koczka Zsófia (Top 10 SE-Kona) downhill és four-cross versenyzőnk tavaly gyönyörű eredményeket ért el külföldön is (Világkupa 4. hely), reméljük idén is megismétli, illetve javítja teljesítményét.

2006 tavaszától tehát minden hétvégére jut legalább egy verseny, minden kerékpárost és nézőt hívunk és várunk!