Vágólapra másolva!
Az idei évtől a World Marathon Majors (WMM) névre keresztelt, egymillió dollár összdíjazású versenysorozat keretében, együttműködik egymással a világ öt legjelentősebb maratonifutó-viadala, a bostoni, a chicagói, a New York-i, a londoni és a berlini esemény. A széria megalapítását hétfőn, a brit fővárosban jelentették be a szervezők.

"Elindítjuk a futók Forma-1-es sorozatát" - mondta Mark Milde, a Berlin-maraton igazgatója.

"Ez az eddigi legmarkánsabb változás a sportágunkban. Egy új korszak kezdete, amelyben reményeink szerint versenyeink még népszerűbbek és még izgalmasabbak lesznek, mint korábban" - jelentette ki a londoni állomást irányító David Bedford.

A bostoni (április 17.), a londoni (április 23.), a berlini (szeptember 24.), a chicagói (október 22.) és a New York-i (november 5.) maratonon legjobb teljesítményt nyújtó női, illetve férfi atléta évente egymillió dolláron osztozhat.

A győztest egy pontszámítási rendszer alapján hirdetik majd ki, mivel azonban a sztárok általában, egy esztendőn belül csak két maratonit teljesítenek, két évet vesznek alapul, tehát az első WMM-bajnokok kilétére csak 2007 novemberében derül fény.