Vágólapra másolva!
Befejeződött a Red Bull-Samsung speed verseny első fordulója a Velencei-tó jegén, amelynek keretében csütörtökön január 19-én megdőlt a 80 km/h-s sebességi határ.

A rendező Kiteline Sport Egyesület arra kereste a választ, hogy melyik széllel hajtott közlekedési eszköz a leggyorsabb a jégen. Annak ellenére, hogy a résztvevők teljesen különböző sporteszközöket használtak (volt jégszörfös, sílécen csúszó kite-os, korcsolyázó kite-os, kitewinges és jégvitorlás), a rendezők csak egy abszolút kategoriát állítottak fel, az egyetlen értékelendő paraméter a sebesség volt. A maximális sebességet GPS segítségével mérték.

A jég stabil és sima volt, a verseny előtti napon ráhullott ónos eső és hódara sem tette tönkre az ideális felületet. A január 19-i napra a meteorológusok erős, helyenként viharos szelet igértek, így több mint 20 sportoló gyűlt össze a sebességméréshez. A szoros versenyre jellemző, hogy az első három helyezett között kevesebb, mint egy km/h volt a különbség.

Az abszolút győzelmet végül a jégszörfös Glofák Olivér szerezte meg 80,1 km/h-val, második a kite-os Csaba Péter 79,5 km/h-val, harmadik a jégvitorlás Beliczay Márton lett 79,2 km/h-val.

Forrás: [origo]