Vágólapra másolva!

Egy finn a szaunázás világbajnoka

Egy finn férfi - talán nem véletlenül - lett a szaunázás világbajnoka.

Timo Kaukonen 80 fokos hőségben 13 perc 6 másodpercig tartózkodott a szaunában, és ez az időtartam 2 másodperccel jobb eredmény, mint amit az eddigi négyszeres világbajnok elért. A nők versenyét a szintén finn Lea Puse nyerte 8 perc 38 másodperccel, megelőzve a fehérorosz Natalija Trifanovát.

A férfi győztes, Timo elmondta, hogy a versenyre egész évben komolyan készült, a szaunázáson kívül naponta futott, biciklizett és vigyázott arra, hogy mit eszik.

A szaunákról a Linktárbanhttp://www.vizsla24.hu/katalogus/szorakozas,_pihenes,_sport/furdok/szaunak/index.html

A hej nevű horvát hírportál beszámolója szerint a finnországi szauna-világbajnokságon 15 országból több mint 100 versenyző küzdött az elsőségért mintegy 2500 néző előtt, akik hatalmas üvegablakon keresztül próbáltak meglesni valamit a párán át abból, ami a szaunában történt.

Sok látnivaló nem volt, mert a versenyzők, köztük a hölgyek is fürdőruhában voltak, bár a finn tradíció szerint szaunázni csak meztelenül az igazi. Ráadásul mozdulatlanul kellett ülniük és minden 30-ik másodpercben emelték a szauna hőmérsékletét, ezzel a kabin a páratartalmát. Ezért a versenyzők csak úgy mehettek be a szaunába, ha előtte leadták az orvosi engedélyüket.