Vágólapra másolva!
Ahogy arról már beszámoltunk, az ausztrál Dave Shaw utolsó, végzetes merülésén - amikor egy korábban szerencsétlenül járt búvár maradványait próbálta a felszínre hozni - egy videokamerát is vitt magával.

A kamera egy házi gyártású alumíniumházban volt elhelyezve, aminek a több száz méternyi víz nyomását is el kellett viselnie. A készülék folyamatosan dolgozott a merülés alatt, rögzítve minden momentumot. Amikor a két testet néhány nappal a baleset után megtalálták, a sisakra erősített kamera épségben került elő, miután több mint száz órát volt a víz alatt, közel 28 atmoszféra nyomásnak kitéve.

Az ABC csatorna a napokban bemutatta a teljes felvételt az Australian Story című éjszakai műsorában. A felvételeken látható ahogy a búvár belegabalyodik a vezetőkötélbe a barlang fenekén, és sikertelenül próbál kiszabadulni belőle. Amint azt már eddig is tudni lehetett, a búvár halálát ez okozta, illetve a kiszabadulási kísérlet közben a vérében megnőtt szén-dioxid-mennyiség miatti mérgezés.

Shaw felesége, Ann Shaw elmondta, amikor fiatalon összeházasodtak, már tudta, a férje veszélyes hobbikat űz. Bármikor előfordulhatott, hogy egyszer valami előre nem látható dolog jön közbe, és soha nem tér haza.

- Sokan azt gondolják, David valami eszement veszélyes dolgot művelt, de én úgy hiszem, ez nem így van. Sosem jutottunk volna el a Holdra vagy másztuk volna meg a Mount Everestet, ha nem lennének hozzá hasonló emberek. Soha nem akartam megváltoztatni - nyilatkozta Ann.