Vágólapra másolva!
Anglia északnyugati részén, Cumbriában több, a búvárok körében népszerű, tiszta vizű tó is található. Mivel az élővilág elég gyér bennük, a vicces kedvű helyiek különféle látványosságokkal csalogatják a búvárokat. Néha azonban rosszul sül el az attrakció...

A környék legismertebb tava talán a Wastwater, amelynek mélyén kerti törpéket helyeztek el a tóban gyakran merülő búvárok. Bár egy ideig titkosan kezelték a pontos helyet, a dolognak híre ment, és az ország minden részéből érkeztek a búvárok. Talán az is növelte a Wastwater népszerűségét, hogy ennek a tónak a legtisztább a vize, de mégiscsak a törpék jelentették a legnagyobb vonzerőt. A rendőrség azonban kénytelen volt a felszínre hozni a törpéket, mert rövid időn belül három halálos kimenetelű búvárbaleset is történt.

Ennek oka az lehet, hogy a törpéket olyan nagy mélységben, 46 méteren helyezték el az alig 4 fokos vízben, ami már komoly veszélyt jelent a búvárokra. Az aljzat is könnyen felkavarodik, aminek köszönhetően a látótávolság is csökken. Mindez együtt vezethetett a tragédiákhoz. Az édesvízi merülőhelyeken elhelyezett látnivalók egyébként teljesen megszokottak; nemcsak más angliai tavakban, de hazánkban vagy a közeli Ausztriában egyaránt lehet találni elsüllyesztett csónakot vagy akár szobrokat néhány helyen, de soha nem ilyen mélységben. Ezért döntött úgy a rendőrség, hogy felszámolja a kerti törpék gyűjteményét, megelőzendő a további baleseteket.

A helyi búvárok azonban nem hagyták annyiban a dolgot. Minden erőfeszítés ellenére újra és újra megjelennek a törpék a tóban, ugyanott, ahol korábban is voltak. A búvárok körében pedig továbbra is szájról szájra terjednek a hírek a pontos helyről, így hát könnyen lehet, hogy még több búvárbalesetért lesznek felelősek a jópofa látványosságnak szánt törpék.

A cikket a Divecenternek köszönhetjük.