Vágólapra másolva!
Akinek a maraton már nem elég, és a hideget is jól tűri, az mostantól már nem csak az Északi-sarkon, de az Antarktiszon is futhat 100 km-t. Szurkolók ugyan nem állnak majd az út szélén, de legalább éjjel-nappal világos lesz.

Az ultrafutók számára külön kategóriát jelentenek az extrém időjárási körülmények között rendezett versenyek. Futnak már a Góbi-sivatagban, a Szaharában, Kanada északi részén, sőt az Északi-sarknál is.

Az Északi-sark-maraton szervezői 2006. január 5-én a "túloldalon", az Antarktiszon rendeznek egy maratont és egy 100 km-es ultrafutó versenyt. Ez különösen azért jelentős, mert így minden földrészen rendeznek 100 km-es ultramaratont, így a legedzettebbeknek (és legtehetősebbeknek) már külön kategóriát jelent a hét kontinensen való futás.

Mind a hét kontinensen futott már maratoni távot, méghozzá hét nap alatt az angol Sir Ranulph Fiennes, aki orvos barátjával vágott neki a kalandnak. Ők azonban időjárási problémák miatt az antarktiszi etapot végül a Falkland-szigeteken teljesítették. 100 km-es távot még ők sem futottak az Antarktiszon.

Ráadásul a versenyt a kontinens belsejében, a 80 fokos szélességi körön túl rendezik. Ilyen messze bent a szárazföldön már nincsenek pingvinek sem, ők a 70. és a 75. szélességi kör környékén élnek, az Antarktisz partvonalán. Így a hátteret nem a pingvinek, hanem a szépséges Ellsworth-hegység szolgáltatja majd.

Az indulók biztosak lehetnek benne, hogy havon kell futniuk, sőt abban is, hogy a verseny egész ideje alatt fent lesz a nap, mivel a déli féltekén akkor van nyár, és a 80. szélességi körnél már fél évig tart a nappal. A hőmérséklet ilyenkor -20 fok körül van, de a hidegérzetet növeli a kontinensen fújó kegyetlen katabatikus szél (vagy lavinaszél).

Természetesen a szervezők nem a New York-maratonon megszokott tömegre számítanak. 10-20 embernél többet nehéz a kontinensen mozgatni, ráadásul odaszállítani sem egyszerű őket. Az Antarktisz-maraton szervezői is a "szokásos" kiindulópontról, a chilei Punta Arenasból repülnek majd a fehér kontinensre. A célpont a Patriot Hills tábor, amit az Antarctic Logistics and Expeditions (ALE) cég, az Adventure Network International leányvállalata üzemeltet. Ez az Antarktiszra érkező expedíciók bázisa. Mivel a földrészen dolgozó kutatók nagy része nem örül a "hasznos munkát nem végző kalandoroknak", így a Patriot Hills környéke a legbiztonságosabb a sport- vagy kaland-célokból érkezők számára.

Bár az Antarktisz-maraton szervezői már kialakított táborokat, bevált logisztikát használnak, a részvételi díj nem alacsony. 14 000 dollárt, azaz mintegy hárommillió forintot kell befizetnie annak, aki be akar nevezni erre a különleges félmaratonra, maratonra és 100 km-es távra. (Az árban benne van a repülőút Punta Arenastól.)

A szervezők azt tervezik, hogy ha az első rendezvény sikeres lesz, akkor a következőt 2006. december 10-én rendezik, és onnantól évente, karácsony előtt.