Vágólapra másolva!
A Clark Foam, a "félkész" deszkák szinte monopoliumban lévő gyártója megunta a környezetvédelmi hivatallal folytatott harcát és bezárt. Az árak azonnal megugrottak, kitört a pánik, ugyanis szinte minden eladó tőlük vásárolt.

Gordon "Grubby" Clark és partnere, Hobie Alter 1958-ban dolgozta ki azt a technológiát, amivel a poliuretén habot gyantával fedték be, és ez szolgált a szörfdeszkák alapjául, amit később a vevő igényei szerint formáztak és csiszoltak. Korábban balsafából készítették a deszkákat, de a hab sokkal tartósabbnak bizonyultak, így ez lett az iparág standard alapanyaga.

Clarkék 1961-ben megalapították a Clark Foam céget, és az elmúlt negyvennégy évben az 1958-ban kidolgozott módszerrel gyártották a deszkákat. A bolt olyannyira jól ment, hogy az évek során 90%-os piaci részesedésre tettek szert, vagyis közel monopol-helyzetre. Most mégis úgy döntött Gordon Clark, hogy lehúzza a rolót. Ráadásul különösebb előzetes bejelentés nélkül. Indoklása szerint elege lett a hatóságok zaklatásaiból, amelyet többek között azért szenvedett el, mert gyártógépsora nem fele meg a környezetvédelmi előírásoknak, valamint olyan rákot okozó kémiai anyagokat használt, mint a tulén-di-izocianát (TDI). Büntetésekre és a volt dolgozók által a cég ellen indított perekre már több mint egy millió dollárt elköltött. A 72 éves Clark bejelentette, hogy nem hajlandó más államba áthelyezni a céget, ahol mások az előírások, hanem egyszerűen bezárja a boltot.

Forrás: Hölgyfórum


Egy jól karbantartott deszka életkora elérheti a tíz évet is, de természetesen a divat változásai miatt a szörfösök sokkal gyakrabban cserélik le a deszkáikat.