Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy hosszú idő után Pekingben ismét indulhat egy magyar ló az ötkarikás játékokon - apró szépséghiba, hogy holland lovassal a nyergében.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban tartott hétfői sajtótájékoztatón kiderült, az Agrokomplex C.S. Rt. anyagi hozzájárulásával az egyik legjobb holland militaris, Jan van Beek versenyez Gidrán Imával a 2008-as olimpiáig.

- Tavaly egy viadalon a Gidrán Sóhaj nevű ló révén figyeltem fel erre a történelmi magyar fajtára, ezért tavaly decemberben többet is kipróbáltam a Marócpusztai Gidrán Ménesnél tett egy évvel ezelőtti látogatásom során. Nagyon elégedett voltam, ezért szponzorom három Gidránt is vett nekem. Ez a szám most Gidrán Imával négyre emelkedett - mondta a holland válogatott van Beek.

Arra a kérdésére, hogy miért nem magyar lovast próbálnak kijuttatni Pekingbe, Jónás Sándor, a ménesgazdaság vezetője a következőt válaszolta: "Csapatoknak osztják ki a kvóták többségét, Magyarországon pedig csak Kaizinger Balázs, aki szintén a mi lovainkkal versenyez, képes nemzetközileg is jó eredményre, azaz hiányoznak mellőle a társak. Egyénileg pedig elképesztően nehéz kvalifikációt szerezni. A hollandoknak ugyanakkor van négy jó lovasuk, köztük van Beek, így minden bizonnyal ott lesznek Pekingben. Reméljük, ez nagy lökést ad ennek a szakágnak, s hamarosan már magyar lovas is olimpikon lehet."

A Gidrán fajta nevét az alapító sárga arab telivérről kapta, 1855-től számít önálló fajtának. A korábbi kiváló huszárlóból nemzetközi szinten is számon tartott sportló lett, amely részt vett többek között az 1928-as amszterdami és az 1936-os berlini olimpián.