Vágólapra másolva!
A Hidász utcai nagy múltú Honvéd lovardát december 31-ével be akarják zárni, s ezért az Összefogás a Honvéd Lovarda Fennmaradásáért baráti kör Sólyom László államfőhöz, valamint Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz fordul segítségért - mondták el pénteken délután a helyszínen újságíróknak.

A sajtó képviselőinek jelenlétében átadták Horváth Csaba II. kerületi polgármesternek a tiltakozást, a petíciókat, valamint a Hidász utcai telepen lovagló gyerekek leveleit és rajzait. A polgármester jóindulatú támogatásáról biztosította a lovassport szerelmeseinek ügyét, de hangsúlyozta, hogy nem rajta múlik. A találkozón jelen volt Halász Judit színművésznő is, aki egykor szintén a telepen lovagolt.

A baráti kör kiadott közleménye rámutat: a lovarda bezárásával a magyar lovassport egyik legrégebbi fellegvára szűnne meg, amelynek műemléki védettségű épületállománya és növényzete önmagában is érték, s ahonnan a századforduló óta sok neves sportember és katonatiszt indult a világhír felé.

Áment András, a baráti kör egyik tagja elmondta: a héthektáros terület túlnyomó részére a rendezési tervek szerint nem lehet lakóépületet építeni, csak a Pasaréti út melletti részre. Vagyis itt csak olyasmi hozható létre, mint például egy wellness-központot, márpedig bowlingozni, fürödni sok helyen lehet Budapesten, de lovagolni már csak a Hidász utcában és a Nemzeti Lovardában, noha nem is olyan régen még 52 fedett lovarda volt a városban.

A lovarda megmaradását fontosnak tekintik, és az ezért induló akcióhoz aláírásukkal csatlakoztak olyan személyiségek és intézmények, mint Balczó András háromszoros olimpiai és kilencszeres világbajnok öttusázó, Dr. Török Ferenc kétszeres olimpiai bajnok és négyszeres világbajnok öttusázó, Dr. Móna István olimpiai bajnok, négyszeres világbajnok öttusázó, Dallos Gyula örökös díjlovagló bajnok, hússzoros magyar bajnok, Ákos Ajtony tízszeres díjugrató magyar bajnok, a lovassport számos szervezete, edzője és bajnoka, és Ráday Mihály városvédő.

A baráti kör tagjai egyébként azt is elmondták: azért az államfőhöz és a miniszterelnökhöz fordultak, mert a telepet üzemeltető Rekreatív honvédségi kft-től több megkeresésükre sem kaptak választ.