Vágólapra másolva!
Megdőlt a 23 éves magyar rekord a hét végi bűvöskocka grand prix-n.

A viadalnak az Örs vezér téri, zsúfolásig megtelt bevásárlóközpont adott otthont. A 4x4x4-es, a 3x3x3-as és a 2x2x2-es kockatípusokat időre kirakó versenyzők közül a legizgalmasabb csata a 3x3x3-asok mezőnyében ígérkezett: a résztvevők a 23 évvel ezelőtti magyar rekord megdöntését tűzték ki célul. Ez a 19 esztendős Prodanov Mitkónak sikerült, 18,61 másodperces idővel túlszárnyalta az 1982-es, Lábas Zoltán által jegyzett 24,9 szekundumos rekordot.

A műszaki informatikát hallgató diák újságíróknak elmondta: egy éve kezdett el komolyabban foglalkozni "sprintkirakással", a verseny előtt napi 6-7 órát is tréningezett, különben meg a kézügyesség fejlesztése mellett a Rubik-lelemény serkentőleg hatott logikai érzékére is.

Mitko magyar csúcsidejénél több mint hat másodperccel jobb eredménnyel büszkélkedhet a kétnapos verseny sztárvendége, Stefan Pochmann, a német világrekorder. A 28 éves informatikus elmondta: show-fellépésekre csak ritkán hívják, ezért örül különösen annak, hogy most - túl egy amerikai világversenyen - egy "pihenő-kikapcsolódó túrán" ismerhette meg a magyar "kockásokat".

A verseny másik "nagyágyúja", Dan Harris, a meteorológusnak készülő 20 éves brit bajnok, úgy fogalmazott, hogy "meg sem érdemlik" ezt a túláradó fogadtatást. Az angol kockás mellesleg Budapesten világrekordot döntött - pechjére gyakorlás közben, egy bemutató mutatvány alkalmával, ezért nem számít hivatalosnak az ideje.

Dan Harris így is elmondhatja magáról: 15,85 másodperces (a rendezvény legjobb) idejével ő a leggyorsabb, aki valaha is kísérletezett plénum előtt Magyarországon a 3x3x3-as kockatípus kirakásával.

Mint azt Bársony Csaba zsűrielnök és főszervező elmondta: a közelmúltban értesültek arról, hogy minden esélyük megvan arra, hogy jövőre Budapest adjon otthont Rubik Ernő bűvöskockáját időre kirakó, nyílt Európa-bajnokságnak.