Vágólapra másolva!
Egy brit/új-zélandi expedíció azzal a céllal indult a Nílusra, hogy folyásiránnyal ellentétesen, vagyis felfelé végighajózzák a világ leghosszabb folyóját. Ugandában azonban megtámadta őket egy gerillacsapat, és megölte egyik segítőjüket.

A csapat szeptemberben indult útnak az egyiptomi Rasidból, hogy a Nílus teljes hosszát végighajózzák, méghozzá a forrás felé, vagyis folyásiránnyal ellentétesen Egyiptomon, Szudánon, Ugandán, Tanzánián, Ruandán és Burundin át. Gyors járású, raftszerű hajóikkal (Zap Catek) túljutottak Egyiptomon és Szudán mocsaras területein, ám november 9-én Ugandában nagy bajba kerültek.

A csapatot az ugandai Murchison-vízesés Nemzeti Parkban támadták meg az Úr Ellenállási Hadseregének gerillái. A csapat tagjai kocsival utaztak a parkban, a folyó partjáról próbáltak begyűjteni néhány felszerelést, ami a nemzeti park vadvízi részén úszott el hajóikról. Az Ugandában élő brit Keith Steve Willis felajánlotta segítségét a csapatnak, és az expedíció négy tagja a Land Roverével utazott, amikor egyszer csak néhány gerilla jelent meg az úton, és elkezdtek tüzelni rájuk. A sofőr elrántotta a kormányt, és az út szélén fának ütköztek, a kocsi kigyulladt. A gerillák golyói beborították a kocsit, és az egyik súrolta az új-zélandi Garth MacIntyre fejét.

A támadásban az expedíció vezetője, Neil McGrigor is megsérült. A tűz oltása közben szenvedett égési sérüléseket. Egy korábbi bokasérülés miatt nem tudott elfutni, így a gerillák elkapták. Nem ölték meg, de McGrigor percekig biztos volt benne, hogy hátulról le fogják lőni. Neil vészjelzést adott le, és a csapat három tagját helikopterrel kimentették, és az ország északi részére szállították. A kocsival utazó negyedik csapattag, Cam McLeay a bokrok között rejtőzködött öt órán keresztül, mire elő mert jönni és az ugandai hadsereg megtalálta.

A csapat tagjai a következő napokban döntenek arról, hogy folytatják-e az expedíciót.