Élő:
Vágólapra másolva!
Alig több mint egy nappal a rajt előtt a New York-maraton szervezői bejelentették, hogy a szám férfi világcsúcstartója, a kenyai Paul Tergat is rajthoz áll a viadalon.

A rekordot 2:04:55 órával tartó 36 éves kenyai klasszis szereplése kissé meglepő lehet, hiszen korábban még soha nem állt rajthoz New Yorkban, ám saját bevallása szerint mindig vágyott rá, hogy futhasson a világ legrangosabb maratonijai közé sorolt versenyen.

"Évek óta terveztem, hogy elindulok itt, de eddig ez soha nem jött össze. Úgy érzem, egy nagy álmom válik ezzel valóra" - mondta a helyszínen Tergat, aki Nairobi mellett, heti 280 km-t futva készült fel a vasárnapi viadalra.

A 10 000 m-en kétszeres olimpiai ezüstérmes (1996, 2000) klasszisnak a győzelemért minden bizonnyal nagyon meg kell majd küzdenie, hiszen többek között szintén ott lesz a mezőnyben a címvédő dél-afrikai Hendrik Ramaala, az idei London-maraton-győztes, szintén kenyai Martin Lel, a Bostonban bajnok etióp Hailu Negussie és a tavalyi olimpiai ezüstérmes amerikai Mebrahton Keflezighi is.

A nőknél az elmúlt évekhez képest talán egy kicsit gyengébb a mezőny, miután a világcsúcstartó és világbajnok brit Paula Radcliffe és a viadal korábbi kétszeres győztese, a kenyai Margaret Okayo sem vállalta az indulást. Távollétükben a 2004-ben második kenyai Susan Chepkemei, a holland állampolgár Lornah Kiplagat, az orosz Ljudmila Petrova, a lett Jelena Prokopcuka és az etióp Gete Wami számítanak a legnagyobb esélyeseknek.

A verseny külön érdekessége, hogy a női győztes ezúttal több pénzt kap sikeréért, mint a férfi bajnok, ugyanis az egyik szponzor a 100 ezer dolláros "alaphoz" még 30 ezret felajánlott a női elsőnek.