Vágólapra másolva!
Rekordidő alatt akar keresztülgyalogolni az Antarktiszon Wolfgang Melchior osztrák tudós és alpinista, méghozzá mindenféle technikai segédeszköz, helikopteres vagy repülőgépes biztosítás nélkül. A kutató kedden utazott el az expedíció chilei kiindulópontjára, Punta Arenasba.

Az ötvenéves Wolfgang Melchior a szerdai bécsi lapok jelentése szerint az Antarktiszt borító jégtakarón át kíván eljutni a Déli-sarkig. Az ezer kilométeres távolságot öttagú - két norvég, két német és egy brit útitársból álló - csapat élén negyven napnál rövidebb idő alatt szándékozik megtenni. Ezzel megdöntenék a Guinness Rekordok Könyvében elismert eddigi antarktiszi gyorsasági csúcsot. Visszatérőben a tervek szerint megmásszák az Antarktisz legmagasabb csúcsát, a 4897 méteres Vinson-hegyet. Az expedíció minden tagja két szánt húz majd: az egyiken az élelmet, a másikon benzint szállít, amely a jég megolvasztására, azaz a vízellátás biztosítására szolgál. Egyébként főleg napenergiát kívánnak felhasználni.

A csapat december 15-én szeretne a Déli-sarkra érni - azon a napon, amikor a norvég Roald Amundsen 1911-ben először eljutott oda - idézték Melchior szavait a szerdai osztrák lapok.

Az expedíció útját interneten lehet követni.