Vágólapra másolva!
Két magyar barlangi búvár hozta fel annak a fiatal lánynak a holttestét, aki szeptember 4-én autóval a Colibita víztározóba csúszott a romániai Beszterce megyében.

A mélybe süllyedt autót és áldozatát először a román rendőrség búvárai keresték könnyűbúvár-felszereléssel, de nem jártak sikerrel. Sőt egyikükön, aki a legmélyebbre merészkedett (47 m) a dekompressziós betegség tünetei is jelentkeztek. Sem az autót, sem a holttestet nem találták meg.

Őket a hadügyminiszter utasítására a román hadsereg mélymerülő búváralakulata követte, akik több teherautó felszereléssel érkeztek Bukarestből. Hosszútömlős (nargile - felszíni levegő-utánpótlás) merülési módszerük - a helyi viszonyokat figyelembe véve - nem bizonyult a legjobb választásnak. Pár nap után fel is hagytak vele, és úgy döntöttek, a keresést víz alatti videokamerával kísérlik meg. A nem túl nagy felbontású kamera és a rossz látótávolság ellenére az autóroncsra sikerült rátalálniuk 44 m mélységben. Egy horgászzsinóron súlyt eresztettek rá, majd egy ásványvizes palackkal kibójázták. A videós keresést folytatták, de a testet többnapi próbálkozás után sem találták meg.

Mivel a hozzátartozók ragaszkodtak még egy utolsó keresési kísérlethez, a megyei prefektus, Ioan Szilágyi kérte a Román Barlangi Mentőszolgálat, Corpul Român Salvaspeo (CORSA) segítségét, akik a helyszínre érkezve úgy értékelték, hogy ez a feladat meghaladja az ő képességeiket, és a szükséges felszerelés sem áll rendelkezésükre. Ekkor felkérték a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot (BAMESZ), hogy amennyiben tudnak, segítsenek. A BAMESZ-nek ugyan nincs búvár szakcsoportja, de jó kapcsolatokat ápol hazai technikai búvárokkal.

Forrás: Divecenter

A Colibita víztározó