Vágólapra másolva!
Az Egyiptomba búvárkodni készülőknek és más arab országokba utazók figyelmébe ajánljuk, hogy az iszlám világ hagyományos ünnepe, a ramadán 2005-ben október 4. és november 2. között lesz.

Nem árt figyelembe venni, hogy a ramadán időszakában a helyi muszlim lakosság viselkedése eltérhet a szokásostól, amire érdemes előre felkészülni.

A napkeltétől napnyugtáig tartó böjt miatt akár türelmetlenebb is lehetnek a hajón szolgálatot teljesítő legények, de a városokban is megváltozhat esetleg az éttermek nyitvatartása.

Bár a helyi turisztikai hivatal szerint ez a hónap éppenséggel nem hogy rosszabb, hanem még érdekesebb is a többinél, azért az általános vélekedés az utazók körében az, hogy nem érdemes ilyenkorra tervezni a túrát.

A ramadán havi böjt időtartama 29 vagy 30 nap, a hold állásától függően. Ebben a hónapban a muszlimok hajnalhasadtától - azaz amikor egy fehér és egy fekete cérna színe elválik egymástól - napnyugtáig böjtölnek. Ez nem csak az evésről és ivásról való lemondást jelenti, a hívők emellett tartózkodnak a házasélettől, dohányzástól, rossz beszédtől, haragtól stb...