Vágólapra másolva!
Kiemelték David Shaw és Deon Dreyer búvárok holttestét a dél-afrikai Boesmansgat barlangból, ahol a közelmúltban Shaw az életét vesztette, miközben Dreyer tetemét kereste.

A nemzetközi búvárcsapat, amely segédkezett Shaw merülése során, felszereléseik és kötélzetük felszínre hozatala közben vette észre a testeket. Shaw - az eltűnt búvár - az első jelek szerint belegabalyodott a kötelekbe, amit Dreyer testére kívánt erősíteni. Normál körülmények között egy tapasztalt búvár számára nem lehetett volna gond kiszabadítani magát, de a 270 méteres mélységben valószínűleg ez már lehetetlen volt, meghaladta erejét a feladat. Shaw a merülés előtt azt mondta társainak, hogy ha nem térne vissza, ne próbálják meg a felszínre emelni maradványait.

A kötélbe gabalyodott testeket 25 méteres mélységben vették észre, ahogy a kötélzetet és a felszereléseket húzták fel a barlangból. Mind a két búvár tetemének boncolását a dél-afrikai hatóságok végezték el. Deon Dreyer még 1994-ben tűnt el, testét Shaw 2004 végi rekordkísérlete során fedezte fel, és akkor határozta el, hogy megkísérli a felszínre hozni.

Egy ausztrál lap híre szerint a Shaw sisakjára erősített videokamera rögzítette az ausztrál búvár utolsó perceit. A merülés kezdete után 10 perccel Shaw már a tervezett 271 méteres mélységben volt, és negyedórával később sajnos már nem volt életben. A felvételek elemzése is arra utalt, hogy Shaw túlerőltette magát, miközben megpróbált kiszabadulni.